Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα και με την Διατρηματική Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ, ANAIMAKTH, ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι η αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πραγματοποιείται με τη χρήση ενδοσκοπίου
Ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι η αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πραγματοποιείται με τη χρήση ενδοσκοπίου

Τι είναι ενδοσκοπική δισκεκτομή;
Είναι η δισκεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που πραγματοποιείται με τη χρήση ενδοσκοπίου, ειδικού δηλαδή εργαλείου που επιτρέπει από μια μικρή τομή μόλις ενός περίπου εκατοστού να διενεργείται το χειρουργείο της δισκεκτομής, με τοπική αναισθησία, αναίμακτα χωρίς καταστροφές μυών , οστικών δομών, συνδέσμων κλπ της σπονδυλικής στήλης και με μεγάλη ασφάλεια. Η μεγάλη καινοτομία της ενδοσκοπικής ή διαδερμικής δισκεκτομής, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον αμερικανό χειρουργό σπονδυλικής στήλης Anthony Yeung ο οποίος επινόησε και το συγκεκριμένο ενδοσκόπιο. Η ομάδα μας είχε την τύχη να εκπαιδευτεί από τον Anthony Yeung στο κέντρο του στο Phoenix στην Αριζόνα και να εντρυφήσει στην ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης σε έναν από τους πατέρες της μεθόδου και τέως πρόεδρο της παγκόσμιας ενδοσκοπικής εταιρίας. Με τα φώτα του πρωτοστατήσαμε στην καθιέρωση της ενδοσκοπικής δισκεκτομής στην Ελλάδα. Από το 2009 που έγινε η πρώτη ενδοσκοπική δισκεκτομή από την ομάδα μας έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ενδοσκοπικών δισκεκτομών (≅200) και εκπαιδεύσει και νέους συναδέλφους στον ιδιαίτερο τομέα της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης.

Παρουσίαση περιστατικού στο 2ο παγκόσμιο συνέδριο ενδοσκοπικής χειρουργικής στο Las Vegas τον Ιούλιο 2010 «World Congress of Minimally Invasive Spine Surgery and Technique 2010»
Δείτε περισσότερα εδώ: https://nikolaosbenardos.com/presentation-las-vegas.html Προσκεκλημένος του Dr. Anthony Yeung (τ. Πρόεδρος της παγκόσμιας ενδοσκοπικής εταιρίας χειρουργικής σπονδυλικής στήλης)
Προσκεκλημένος του Dr. Anthony Yeung (τ. Πρόεδρος της παγκόσμιας ενδοσκοπικής εταιρίας χειρουργικής σπονδυλικής στήλης)

Τί είναι το ενδοσκόπιο;
Γενικώς το ενδοσκόπιο όπως το λέει και η λέξη ενδο - σκοπώ: βλέπω εσωτερικά, είναι ένα εργαλείο με ειδικό φωτισμό και κάμερα (οπτική ίνα για να ακριβολογούμε) που μεταφέρει την εικόνα από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος σε ένα μόνιτορ, δηλαδή σε μια τηλεόραση στην αίθουσα του χειρουργείου. Υπάρχει το αρθροσκόπιο για χειρουργεία αρθρώσεων (γόνατος - ισχίου), το λαπαροσκόπιο για χειρουργεία κοιλίας, στη σπονδυλική στήλη δεν έχει ιδιαίτερη ονομασία και αναφέρεται απλά με το γενικό του όνομα ενδοσκόπιο ή ενδοσκόπιο σπονδυλικής στήλης. Έτσι ο χειρουργός από μια μικρή οπή του δέρματος εισάγει το αρθροσκόπιο ή λαπαροσκόπιο, ανάλογα την περιοχή που χειρουργεί και από άλλες τομές εισάγει τα μικροεργαλεία. Η ιδιαιτερότητα της σπονδυλικής στήλης η οποία είναι σχηματισμός χωρίς κοιλότητες και ως εκ τούτου δεν δίνει την δυνατότητα εισόδου ενδοσκοπίου από μια μεριά και χειρουργικών εργαλείων από άλλη, απαιτεί από μια είσοδο να διενεργηθεί όλη η χειρουργική πράξη. Εδώ έγκειται και η μεγάλη καινοτομία του Anthony Yeung η δημιουργία δηλαδή ενός κοίλου (κούφιου) ενδοσκοπίου με εσωτερικό αυλό μέσω του οποίου διέρχονται τα μικροεργαλεία ώστε να πραγματοποιηθεί η χειρουργική πράξη της ενδοσκοπικής δισκεκτομής κατα κύριο λόγω, της ενδοσκοπικής τρηματεκτομής, της ενδοσκοπικής δακτυλιοπλαστικής, της ενδοσκοπικής αποσυμπίεσης, της ενδοσκοπικής ριζοτομής, και τώρα τελευταία της ενδοσκοπικής υποβοηθούμενης σπονδυλοδεσίας από μετεξέλιξη της μεθόδου από άλλους συναδέλφους του εξωτερικού.
ενδοσκόπιο σπονδυλικής στήλης (interlaminar προσπέλαση)
Ενδοσκόπιο σπονδυλικής στήλης (interlaminar προσπέλαση)

Ποιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ενδοσκοπική χειρουργική;
• Η ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ με τη διενέργεια ενδοσκοπικής δισκεκτομής και στις τρεις περιοχές (μοίρες) της σπονδυλικής στήλης δηλαδή μέση (οσφυϊκή μοίρα), αυχένας (αυχενική μοίρα) και ράχη (θωρακική μοίρα).
• Η ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΗΜΑΤΟΣ με τη διενέργεια ενδοσκοπικής τρηματεκτομής, δηλαδή διάνοιξης - διεύρυνσης του τμήματος το οποίο πιέζει - εγκλωβίζει το νεύρο που εξέρχεται από αυτό.
• Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΑ ΣΤΕΝΩΣΗ της οσφύος ήπιου ως μετρίου βαθμού με την διενέργεια ενδοσκοπικής αποσυμπίεσης – πεταλεκτομής.
• Ο ΔΙΣΚΟΓΕΝΗΣ ΠΟΝΟΣ (οσφυαλγία - πόνος στη μέση) με την διενέργεια θερμικής δακτυλιοπλαστικής με ειδική συσκευή ραδιοσυχνοτήτων και συσκευής laser.
• Η ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ facet joint syndrome (το σύμπτωμα της δηλαδή ο πόνος) με την διενέργεια ενδοσκοπικής ριζοτομής, και τελευταία
• Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ της σπονδυλικής στήλης με την διενέργεια της υποβοηθούμενης ενδοσκοπικά σπονδυλοδεσίας.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων με την ενδοσκοπική χειρουργική έχει ως αποτέλεσμα τη θεραπεία της:
• ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ (πόνος στη μέση): ενδοσκοπική θερμική δακτυλιοπλαστική, υποβοηθούμενη ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπική ριζοτομή,
ΙΣΧΙΑΛΓΙΑΣ (πόνος στο πόδι): ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπική τρηματεκτομή, ενδοσκοπική αποσυμπίεση,
• ΑΥΧΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ (πόνος στον αυχένα και στο ένα ή και τα δύο χέρια): ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπική οπίσθια τρηματεκτομή και τέλος
• ΡΑΧΙΑΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΠΛΕΥΡΙΑΣ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑΣ (πόνος στη ράχη και τα πλευρά): θωρακική ενδοσκοπική ριζοτομή, θωρακική ενδοσκοπική δισκεκτομή
οσφυαλγία (πόνος στη μέση)
Οσφυαλγία (πόνος στη μέση)

Πως διενεργείται η ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης;
Η τεχνική αυτή διενεργείται κατά κανόνα με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη). Για την ασφάλεια των νευρικών στοιχείων του ασθενούς, ο γιατρός είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ασθενή και έτσι μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο τραυματισμού κάποιου νεύρου. Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι μια ασφαλής τεχνική αν διενεργείται χωρίς νάρκωση. Αν διενεργείται με νάρκωση δηλαδή γενική αναισθησία μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνη ειδικά για χειρουργούς που δεν έχουν αποκτήσει εμπειρία και εξοικείωση. Διενεργείται από τα πλαγιά της σπονδυλικής στήλης χωρίς καταστροφή μυών, συνδέσμων και οστικών δομών, όπως με τις κλασικές τεχνικές (ανοιχτή δισκεκτομή - πεταλεκτομή - μικροδισκεκτομη κλπ) και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται ατραυματική και αναίμακτη. Γίνεται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση με ειδικό φορητό ακτινοσκοπικό μηχάνημα που βρίσκεται στην αίθουσα του χειρουργείου (c-arm) ώστε ο χειρουργός ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ελέγχει την θέση των μικροεργαλείων σε σχεση με την σπονδυλική στήλη του ασθενούς εξασφαλίζοντας έτσι ακρίβεια και ασφάλεια. Όπως αναφέραμε το ενδοσκόπιο μεταφέρει την εικόνα σε οθόνη μέσα στο χειρουργείο την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός. Η εικόνα αυτή έχει μεγάλη μεγέθυνση, έτσι με μεγάλη ασφάλεια ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση αφού οι δομές της σπονδυλικής στήλης (νεύρα, μεσοσπονδυλιος δίσκος, σύνδεσμοι κλπ) διακρίνονται καθαρά και ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο τραυματισμού. Έτσι ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τη δισκοκήλη, να διευρύνει το τρήμα της σπονδυλικής στήλης, να διενεργήσει την ριζοτομή και γενικά όλες τις ενδοσκοπικές τεχνικές ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς από μια μικρή τομή της τάξης του εκατοστού, πραγματοποιεί δηλαδή ένα κανονικό χειρουργείο αναίμακτα, με μικρότερο κίνδυνο, χωρίς να καταστρέψει υγιείς δομές προκειμένου να θεραπεύσει. Τα ειδικά μικροεργαλεία που διέρχονται δια του ενδοσκοπίου είναι αντιγραφή (μινιατούρες) όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στα κλασικά ανοιχτά χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης με τη διαφορά ότι είναι πιο λεπτά ώστε να διέρχονται μέσα από το ενδοσκόπιο.

Ποια είναι τα σημαντικά ωφέλη της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης;
Η ενδοσκοπική δισκεκτομή - τρηματεκτομή - ριζοτομή κλπ είναι τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα να διενεργείται το χειρουργείο της σπονδυλικής στήλης από μια μικρή τομή της τάξης του εκατοστού όσο δηλαδή είναι το πάχος του ενδοσκοπίου. Έτσι ο πεπειραμένος χειρουργός λύνει το πρόβλημα αναίμακτα χωρίς καταστροφές άλλων δομών με αποτέλεσμα να μην αποσταθεροποιείται η σπονδυλική στήλη δηλαδή να μην καταστρέφεται περεταίρω και έτσι να μειώνεται η πιθανότητα ο ασθενής να χρειαστεί στο μέλλον χειρουργείο σπονδυλοδεσίας. Έτσι ο ασθενής γίνεται καλά με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία, αναίμακτα σε λιγότερο χρόνο, με μικρότερο κίνδυνο και επιστρέφει γρηγορότερα στις δραστηριότητες του. Επίσης ο ασθενής χειρουργείται με τοπική αναισθησία χωρίς νάρκωση, αποφεύγοντας έτσι τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας αλλά και ελαχιστοποίηση των διεγχειρητικών επιπλοκών λόγω συνεχούς ελέγχου των νεύρων.

Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση, πόσο παραμένει ο ασθενής στην κλινική και πότε επιστρέφει στις δραστηριότητες του;
Ο χειρουργικός χρόνος κατά μέσο όρο είναι 40 λεπτά. Η παραμονή του ασθενούς στην κλινική είναι της τάξης συνολικά 3-5 ωρών, είναι δηλαδή διαδικασία walk in - walk out procedure (Μπαίνω βγαίνω δεν διανυκτερεύω). O ασθενής βαδίζει άμεσα μετά την μεταφορά του στο θάλαμο λίγη ώρα μετά την μεταφορά του στο κρεβάτι. Όσον αφορά την επάνοδο στις δραστηριότητες, στις απλές καθημερινές επανέρχεται από άμεσα έως 3 εβδομάδες και ανάλογα με την εργασία του, ποικίλει από άμεσα για μη χειρωνακτικές εργασίες έως 3-6 εβδομάδες κατά μέσο όρο για βαριές εργασίες.

9 χρόνια εμπειρίας στην Ενδοσκοπική Χειρουργική σπονδυλικής στήλης (2009 έως σήμερα)
Αναίμακτη ενδοσκοπική δισκεκτομή, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο μετά 2 ωρών, γιγαντιαίου τμήματος σπασμένου μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Δείτε περισσότερα εδώ: https://nikolaosbenardos.com/very-difficult-cases.html

Μάθετε περισσότερα

Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης;
Όπως προαναφέραμε η μεγάλη καινοτομία στον τομέα αυτό υπήρξε η δημιουργία του εξελιγμένου ενδοσκοπίου από τον Anthony Yeung ο οποίος ανέπτυξε και την μέθοδο της διατρηματικής δισκεκτομής και επινόησε όλη την εργαλειοσειρά την οποία έκανε πράξη η γερμανική εταιρεία WOLF. Στη συνέχεια τροποποίησε την τεχνική πάντα με εργαλειοσειρά WOLF o καθηγητής Γοδόλιας στο St. Anna Hospital στη Γερμανία και εισήγαγε την διαπεταλιακή δισκεκτομή για το διάστημα Ο5 - Ι1, πραγματοποιώντας με τον υφιστάμενο του Dr. Ruetten μεγάλο αριθμό διαπεταλιακών δισκεκτομών. Στη συνέχεια άλλη γερμανική εταιρεία JOIMAX σε συνεργασία με τον χειρουργό σπονδυλικής στήλης Τhomas Hoogland δημιούργησε την εργαλειοσειρά και τεχνική TESSYS διενεργώντας την ενδοσκοπική χειρουργική δια του τρήματος πάντα αφού έχει προηγηθεί διάνοιξη αυτού, δηλαδή τρηματεκτομή, τεχνική ιδιαίτερα χρήσιμη για το τελευταίο διάστημα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή το Ο5-Ι1. Μεγάλη επίσης είναι και η συμβολή του κορεάτη νευροχειρουργού Sang-Ho Lee και του πρωτεργάτη του Gun Choi στην ανάπτυξη τεχνικών της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Αυτές είναι οι βασικές τεχνικές και εργαλειοσειρές και στις οποίες έχει εκπαιδευτεί και η ομάδα μας.
Δείτε περισσότερα για την επίσκεψη - εκπαίδευση στο Wooridul Hospital (Σεούλ, Νότια Κορέα): https://nikolaosbenardos.com/wooridul-hospital.html
κατά την εκπαίδευση στο Wooridul Spine Hospital (Σεούλ, Νότια Κορέα)
Κατά την εκπαίδευση στο Wooridul Spine Hospital (Σεούλ, Νότια Κορέα)

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της ενδοσκοπικής δισκεκτομής - και γενικά της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης;
Οι τεχνικές αυτές απαιτούν εκπαίδευση και ειδικό εξοπλισμό. Είναι απαραίτητη ασφαλώς η εκπαίδευση του χειρουργού σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Ένας μεγάλος παράγοντας επίσης που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επέμβασης είναι ο εξοπλισμός της αίθουσας του χειρουργείου. Θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλο χειρουργικό τραπέζι ειδικά κατασκευασμένο για επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κατάλληλο ακτινοσκοπικό μηχάνημα που θα μπορεί να συνδυάζεται με το χειρουργικό τραπέζι, να διαθέτει τα κατάλληλα μόνιτορ, ασφαλώς τα αντίστοιχα ενδοσκοπικά σπονδυλικής στήλης με την εργαλειοσειρά τους και επίσης εξειδικευμένο προσωπικό αίθουσας χειρουργείου δηλαδή τον κατάλληλο ακτινολόγο και τέλος πεπειραμένη εργαλειοδότρια ή εργαλειοδότη.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα. Με τις καινοτόμες τεχνικές (διατρηματική δισκοπλαστική (discogel), ενδοσκοπική δισκεκτομή, διαδερμική σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική- ελαστοπλαστική) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων, και σε αρκετές χωρίς επέμβαση με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (disco gel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mass tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.