Ελαστοπλαστική - Κυφοπλαστική
1. Τί είναι η ελαστοπλαστική - κυφοπλαστική;
Είναι η νέα αναίμακτη χειρουργική τεχνική θεραπείας οστεοπορωτικών κυρίως καταγμάτων σπονδύλων αποδεκτή από ΗΠΑ με εμφυτεύσιμη βιοσυμβατή σιλικόνη αντί του τσιμέντου που χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα. Η διαφορά με την κλασική κυφοπλαστική με τσιμέντο έχει να κάνει ως προς το εμφυτεύσιμο εκχυόμενο υλικό στη μεν κυφοπλαστική με ακρυλικό τσιμέντο εκχύουμε ιατρικό τσιμέντο στην δε κυφοπλαστική-ελαστοπλαστική με σιλικόνη εκχύουμε βιοσυμβατή σιλικόνη μέσα στο σώμα του σπονδύλου και στις δύο περιπτώσεις σαν τεχνικές είναι σχεδόν ίδιες. Και οι δύο διενεργούνται από μια μικρή οπή διαδερμικά δηλαδή-αναίμακτα, εισέρχονται μικροεργαλεία μέσα στο σώμα του σπασμένου σπονδύλου που επιτρέπουν την έκχυση του υλικού είτε αφού έχει προηγηθεί έκπτυξη ειδικού μπαλονιού δηλαδή κυφοπλαστική ή χωρίς έκπτυξη μπαλονιού δηλαδή σπονδυλοπλαστική.
Οι σωστοί όροι λοιπόν είναι κυφοπλαστική με τσιμέντο (ιατρικό)ή κυφοπλαστική με βιοσυμβατή σιλικόνη δηλαδή ελαστοπλαστική και ακολούθως στις περιπτώσεις χωρίς έκπτυξη μπαλονιού σπονδυλοπλαστική με ιατρικό τσιμέντο και σπονδυλοπλαστική με βιοσυμβατή σιλικόνη. Παρ'όλα αυτά και χάριν συντομίας αναφέρουμε την κυφοπλαστική με βιοσυμβατή σιλικόνη σαν ελαστοπλαστική και την κυφολαστική με ιατρικό τσιμέντο σαν κυφοπλαστική.Είναι μια πολλά υποσχόμενη και ελπιδοφόρος τεχνική αντιμετώπισης των οστεοπορωτικών καταγμάτων σπονδύλων που προσπαθεί να δώσει λύσεις σε κάποια μειονεκτήματα της κυφοπλαστικής με τσιμέντο πχ αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας νέων καταγμάτων γειτονικών σπονδύλων, δημιουργία εξώθερμης αντίδρασης και μικροκαταστροφές οστίτη ιστού κλπ. όπως αναφέρουν οι ξένοι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τη μέθοδο πριν από ΄μας στις εργασίες τους (
δείτε τη σχετική μελέτη που παραθέτουμε) και αναμένονται καινούργιες μελέτες προς εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων.
2. Γιατί λέγεται ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική;
Λέγεται
ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική διότι με το νέο υλικό επιτυγχάνεται μια ανάπλαση του σπονδύλου σε μια πιο ελαστική κατά το δυνατόν μορφή απ' ότι γινόταν με το πιο σκληρό τσιμέντο της παλιάς κλασικής κυφοπλαστικής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο σπόνδυλος να γίνεται πάλι ανθεκτικός ισχυρός αλλά ταυτόχρονα και πιο ελαστικός,από ότι δείχνουν οι μελέτες όσο το δυνατόν πιο κοντά στην φυσιολογία, πριν υποστεί το κάταγμα. Το πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι προστατεύονται έτσι οι γειτονικοί σπόνδυλοι από την πιθανή εμφάνιση νέων καταγμάτων διότι ο νέος αναπλασμένος σπόνδυλος είναι ελαστικότερος, κατά το δυνατόν όπως πριν και μπορεί να απορροφά δυνάμεις καλύτερα από τον πιο σκληρό σπόνδυλο διορθωμένο με το τσιμέντο της κλασικής κυφοπλαστικής που διοχετεύονταν στους γειτονικούς επίσης οστεοπορωτικούς σπονδύλους και πιθανά επέφεραν νέα κατάγματα και σε αυτούς.
3. Πως διενεργείται η ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική;
Η
ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική είναι μια μικροεπεμβατική τεχνική σπονδυλικής στήλης (MISS). Διενεργείται στην αίθουσα του χειρουργείου υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (c-arm) διαδερμικά από μικρή τομή του δέρματος της τάξης του ενός με δύο εκατοστών.
4. Με τι αναισθησία διενεργείται η ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική;
Η
ελαστοπλαστικη-κυφοπλαστική διενεργείται με γενική αναισθησία. Δύναται να διενεργηθεί και υπό τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη στις περιπτώσεις που είναι απαγορευτικό για τον ασθενή να λάβει γενική αναισθησία.
5. Πότε παίρνει εξιτήριο ο ασθενής που έχει υποβληθεί στην ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική;
Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση δηλαδή την επόμενη ημέρα.
6. Ποια άλλα πλεονεκτήματα έχει η ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική έναντι της κυφοπλαστικής με τσιμέντο;
Το μεγάλο επίσης πλεονέκτημα είναι ότι το τσιμέντο λόγω της εξώθερμης αντίδρασης που προκαλούσε, κατέστρεφε οστικά κύτταρα (οστεοβλάστες) και δημιουργούσε μια ψευδο μεμβράνη γύρω του με αποτέλεσμα να μην γινόταν καλή ενσωμάτωση "καλό δέσιμο" με τον σπόνδυλο. Ενώ η σιλικονούχος απόλυτα βιοσυμβατή ένωση επιτρέπει αυτή την ενσωμάτωση, εξ' ου και ο όρος
ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική, δηλαδή ανάπλαση σε φυσιολογική κατά το δυνατόν ελαστική μορφή.
7. Είναι πιο ασφαλής η ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική από την κυφοπλαστική με ιατρικό τσιμέντο;
Ναι, εργασίες έχουν δείξει ότι στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει διαρροή του υλικού, στη μεν κυφοπλαστική το τσιμέντο είχε αυξημένη πιθανότητα να δημιουργήσει πίεση στον νευρικό ιστό λόγω αυξημένης χωροκατακητικότητας ενώ η σιλικονούχος ρητίνη από καουτσούκ της
ελαστοπλαστικής-κυφοπλαστική μικρότερη έως καθόλου.
8. Η ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική θα αντικαταστήσει την κλασική κυφοπλαστική με ακρυλικό τσιμέντο;
Η εμπειρία μας από τα δυο χρόνια χρήσης της μεθόδου σε συνδυασμό με τις εργασίες ξένων συναδέλφων, έχουν επιφέρει αντικατάσταση, της κλασικής κυφοπλαστικής με τσιμέντο, από την
ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική με εμφύτευση βιοσυμβατής σιλικόνης, τουλάχιστον στην ομάδα μας και αποδοχή της για καλύτερη προστασία ως διαφαίνεται των πιθανών νέων καταγμάτων των γειτονικών οστεοπορωτικών σπονδύλων, αλλά και όλων των υπολοίπων προτερημάτων που διαβλέπουν οι ξένοι συνάδελφοι από τις μελέτες τους και τις οποίες έχουμε παραθέσει και αντλήσαμε το υλικό στα κείμενά μας.
9. Η ελαστοπλαστικη-κυφοπλαστική είναι Ελληνική μέθοδος;
Όχι, το προϊόν είναι αμερικανικό και η μέθοδος εφαρμόζεται στην Ευρώπη πριν διενεργηθεί στην Ελλάδα από την ομάδα μας και από άλλους συναδέλφους. Ήδη από την επικοινωνία με συνάδελφους στην Γερμανία (όπου έχω πραγματοποιήσει τμήμα της ειδικότητας) γνώριζε η ομάδα μας τα οφέλη της μεθόδου και δεν αποτέλεσε έκπληξη η διαπίστωση των αποτελεσμάτων, που αναφέρουν οι ξένοι συνάδελφοι στις εργασίες τους, από την πρώτη στιγμή που διενεργήθηκε η μέθοδος.
H
ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική είναι μια τεχνική της οποίας το προϊόν(ελαστομερές-βιοσυμβατή σιλικόνη)το οποίο χρησιμοποιείται κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ).
10. Είναι σίγουρο ότι θα αποφευχθεί νέο κάταγμα σε γειτονικούς σπονδύλους του επιδιορθωμένου με ελαστοπλαστική-κυφοπλαστική;
Όχι. Οι μελέτες ξένων συναδέλφων δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφευχθεί αυτό όπως και πιθανό είναι να υποστεί νέο κάταγμα ένας σπόνδυλος γειτονικός του επιδιορθωμένου με κυφοπλαστική με τσιμέντο ή με σιλικόνη και ασφαλώς όχι σίγουρο. Να τονίσουμε και πάλι ότι όσα έχουμε αναφέρει είτε στην ιστοσελίδα είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφορούν προσωπικές εκτιμήσεις βασισμένες στην εμπειρία μας στα 2 χρόνια διενέργειας ελαστοπλαστικής στην Ελλάδα και στην ανάγνωση των ξένων μελετών. Επίσης να τονίσουμε ότι η προστασία των γειτονικών σπονδύλων από νέα κατάγματα αφορά το μικρό ποσοστό σπονδύλων που μπορεί να υποστούν νέο κάταγμα λόγω διενέργειας κυφοπλαστικής με ακρυλικό τσιμέντο. Όπως γνωρίζουμε η ιατρική έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει την στατιστική για διεξαγωγή συμπερασμάτων. Εν κατακλείδι η κυφοπλαστική με σιλικόνη(γιατί η διαφορά στην μέθοδο είναι το εμφύτευμα η τεχνική και στις 2 περιπτώσεις λέγεται κυφοπλαστική (ανάπτυξη ειδικού μπαλονιού με υγρό για ανάταξη κύφωσης του σπονδύλου)που χάριν συντομίας κάποιες φορές αναφέρουμε στα κείμενα μας την κυφοπλαστική με τσιμέντο κυφοπλαστική και την κυφοπλαστική με σιλικόνη ελαστοπλαστική)δείχνει να έχει μεγαλύτερα ποσοστά προστασίας των γειτονικών σπονδύλων από ότι η κυφοπλαστική με τσιμέντο. Ασφαλώς και δεν αποκλείεται η δημιουργία κατάγματος σε γειτονικό σπόνδυλο που έχει υποβληθεί σε ελαστοπλαστική. Τέλος δε η ελαστική αυτή ρητίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως και το ακρυλικό τσιμέντο της κυφοπλαστικής για την διενέργεια σπονδυλοπλαστικής, μέθοδος που χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία των οστεοπορωτικών κυρίως καταγμάτων σπονδύλων, όπως και αυτό γίνεται και από την ομάδα μας που ανάλογα την περίπτωση διενεργείται κυφοπλαστική-ελαστοπλαστική ή σπονδυλοπλαστική-ελαστοπλαστική, όπως παλαιότερα χρησιμοποιείτο η κυφοπλαστική με ιατρικό τσιμέντο ή σπονδυλοπλαστική με ιατρικό τσιμέντο.