1. Πόσοι ασθενείς υποβλήθηκαν σε δισκοπλαστική από την ομάδα σας;
Έχουν διενεργηθεί 1089 δισκοπλαστικές, που αντιστοιχούν σε 676 ασθενείς στα 7 χρόνια της εφαρμογής της μεθόδου από την ομάδα μας.

2. Τι είναι το ενδοδισκικό gel;
Το ενδοδισκικό gel είναι ένα υγρό που αποτελείται από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία.

3. Γιατί λέγεται ενδοδισκικό gel;
Είναι ένα υγρό υπό μορφή γαλακτώματος που στα ελληνικά ονομάζεται γέλη και στα αγγλικά γέλη σημαίνει gel. Δεν είναι κάποιο gel ή ζελέ ή κάποιο πρόθεμα (μόσχευμα) που τοποθετείται στο δίσκο. Είναι ένα υγρό δηλαδή, το οποίο δημιουργεί τέτοιες συνθήκες στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, ούτως ώστε να συρρικνωθεί, να επανυδατωθεί, να μετουσιωθούν οι πρωτεΐνες του, δηλαδή να αλλάξει δομή το κολλαγόνο που τον αποτελεί με αποτέλεσμα να έρθει σε μία προηγούμενη υγιέστερη κατάσταση.

4. Πως λειτουργεί το ενδοδισκικό gel;
Το ενδοδισκικό gel τοποθετείται υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.
Το υλικό δρώντας ωσμωτικά (με ωσμωτική πίεση), συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες, επαναδιοργανώνοντας και επαναφέροντάς τον, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή.
Έτσι έχουμε έναν νέο πηκτοειδή πυρήνα σαφώς πολύ καλύτερο από τον κατεστραμμένο δηλαδή με καλύτερες μηχανικές ιδιότητες.
Γίνεται ανάπλαση του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο, αφού το τμήμα που το πιέζει έχει επανέλθει στην αρχική του θέση.
Σταματά, λοιπόν, ο πόνος στο άκρο (ισχιαλγία, μηραλγία κ.λ.π.).
Με την αναδιοργάνωση του πηκτοειδούς πυρήνα σταματά και ο εντοπισμένος πόνος που οφείλεται στην δισκοπάθεια, δηλαδή η οσφυαλγία και η αυχεναλγία.

5. Πως τοποθετείται το ενδοδισκικό gel;
Τοποθετείται υπό ακτινοσκόπηση με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.

6. Πόσο διαρκεί η διαδικασία;
Κατά μέσο όρο 15-20 λεπτά.

7. Πού διενεργείται;
Σε αίθουσα χειρουργείου όπου εκεί βρίσκεται το ακτινοσκοπικό μηχάνημα C-arm.

8. Σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται;
Σε όλες τι παθήσεις που έχει καταστραφεί η δομή του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοπάθεια).

9. Έχω ακούσει από γιατρό ότι αν δεν λειτουργήσει το gel, πρέπει να αφαιρεθεί.
Είναι παντελώς λάθος από μη γνώστη της δισκοπλαστικής (discogel) και της λειτουργίας του ενδοδισκικού gel. Σε περίπτωση μη λειτουργίας του gel δεν υπάρχει κάτι μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο που πρέπει να αφαιρεθεί. Απλά ο δίσκος παραμένει όπως ακριβώς ήταν πριν και ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε χειρουργείο έχει ένδειξη.

10. Ποια είναι η δυσκολία στο να διενεργηθεί η δισκοπλαστική (discogel);
Δεν υπάρχει καμία δυσκολία σε αυτόν που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι μία τεχνική, η οποία έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά τον εξοπλισμό του χειρουργείου και ασφαλώς την εκπαίδευση του χειρουργού.

11. Είναι επικίνδυνη η τεχνική της δισκοπλαστικής;
Είναι μία σχετικά ακίνδυνη τεχνική. Οι κίνδυνοι της δισκοπλαστικής εμπεριέχονται στους κινδύνους του δισκογραφήματος που είναι πολύ μικροί ποσοσταίως, αφορούν δε σε επισκληρίδιο αιμάτωμα, φλεγμονή, κάκωση νευρικού ιστού κλπ. Επί συνόλου 1089 δισκοπλαστικών που έχει διενεργήσει η ομάδα μας, δεν έχουμε μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει κάποια τέτοιου είδους επιπλοκή.

12. Μπορεί να χειροτερέψει ένας ασθενής μετά από δισκοπλαστική;
H δισκοπλαστική είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται σε ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης προκειμένου να αποφευχθεί αυτή. Ανάλογα με το είδος της πάθησης και τη βαρύτητα αυτής, το αποτέλεσμα είναι αποφυγή του χειρουργείου (σε ποσοστό 85-91% όπως αναφέρουν οι Γάλλοι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τη μέθοδο) και θεραπεία σε ένα μεγάλο ποσοστό, στασιμότητα (στο υπόλοιπο ποσοστό) και σε λίγες περιπτώσεις ιδιαίτερα βαρέων περιστατικών, επιδείνωση με τον χρόνο του συμπτώματος και σαν αποτέλεσμα αυτού ο ασθενής προχωρά στη χειρουργική αντιμετώπιση που από την αρχή είχε ένδειξη. Στα 7 χρόνια διενέργειας δισκοπλαστικής δεν έχει προσέλθει στην ομάδα μας ασθενής που άμεσα επιδεινώθηκε το σύμπτωμά του και χρειάστηκε να υποβληθεί στη χειρουργική αντιμετώπιση η οποία είχε συστηθεί.

13. Τί σημαίνει discogel;
Ντισκοτζέλ είναι η αγγλική μετάφραση του όρου δισκογέλη, δηλαδή η γέλη (γαλάκτωμα) του δίσκου. Επειδή έχει επικρατήσει η αγγλική ορολογία, γι' αυτό και όταν διενεργούμε δισκοπλαστική με τη συγκεκριμένη ενδοδισκική γέλη (δισκογέλη), χρησιμοποιούμε τον όρο δισκοπλαστική με discogel.

14. Τι είναι η δισκοπλαστική με gel stix;
Είναι δισκοπλαστική με τοποθέτηση άλλου υλικού εντελώς διαφορετικού από το discogel γι αυτό και στις περιπτώσεις που αναφέρουμε στο σάιτ δίπλα από τη λέξη δισκοπλαστική γράφουμε και με ποια ουσία έχει πραγματοποιηθεί η δισκοπλαστική.

15. Τί είναι η νέα τεχνική δισκοπλαστικής (discogel), διατρηματική δισκοπλαστική;
Είναι μία νέα τεχνική δισκοπλαστικής (discogel), που έχει δημιουργηθεί κι εφαρμόζεται από την ομάδα μας η οποία διενεργείται διά του τρήματος (οπής) του αντίστοιχου επιπέδου της σπονδυλικής στήλης όπου βρίσκεται η μεγάλη κήλη κι επιτρέπει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή ακόμα και σε κήλες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κλασική τεχνική της δισκοπλαστικής (discogel). Είναι τεχνική δανεισμένη από την εμπειρία της ενδοσκοπικής χειρουργικής, που διαθέτει η ομάδα μας, και για την ακρίβεια είναι η ακριβής τοπόθετηση της βελόνας συνδυάζοντας και τροποποιώντας τεχνικές μεγάλων κλινικών (στις οποίες έχω εκπαιδευτεί: Aμερικής - Dr Yeung – Αριζόνα, Ευρώπης - Dr Roueten - Ηerne Γερμανίας, Ασίας - Dr. Gung-choi Wooridool – Σεούλ) σε συνεργασία με τον καθηγητή Χατζηπαύλου. Με αυτήν την τεχνική, την διατρηματική δισκοπλαστική δηλαδή, γίνεται προσέγγιση (εκτός από τον πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου) και στο σπασμένο τμήμα του δίσκου, δηλαδή την κήλη ρίχνοντας φάρμακο και στο σημείο της βλάβης ακριβώς. Έτσι επιτυγχάνεται η εξαφάνιση της δισκοκήλης με αποτέλεσμα τη θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας, αναίμακτα με τοπική αναισθησία με μία ένεση και ο ασθενής δύναται να πάρει εξιτήριο σε 2 ώρες.

16. Τι σημαίνει hernia hunting;
Hernia hunting, δηλαδή το κυνήγι της κήλης, είναι ένα όνομα που έχει δοθεί από τον καθηγητή Χατζηπαύλου και εξ ημών και χαρακτηρίζει ακριβώς ό,τι εννοεί. Γίνεται δηλαδή μία ακριβής προσέγγιση της κήλης με την βελόνα, ώστε να τοποθετηθεί το φάρμακο εντός αυτής.

17. Τι απαιτεί αυτή η τεχνική;
Είναι μία εξειδικευμένη τεχνική που απαιτεί κατ' αρχάς εμπειρία από τον χειρουργό σε μικροεπεμβατικές τεχνικές και ιδιαίτερα γνώση ενδοσκοπικής χειρουργικής, άριστη γνώση τοπογραφικής ανατομικής και στερεοταξίας της σπονδυλικής στήλης, εμπειρία στον χώρο της δισκοπλαστικής (discogel) και ασφαλώς εξειδικευμένο και κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή κατάλληλο τραπέζι (κρεβάτι) χειρουργείου (με έκκεντρη στήριξη δηλαδή την κολώνα που το στηρίζει στο άκρο του) ώστε να μπορεί να συνδυαστεί με το φορητό ακτινοσκοπικό μηχάνημα (c-arm) και να έχει ο χειρουργός πλήρη εικόνα της οσφύος ανά πάσα στιγμή ώστε να καταφέρει να τοποθετήσει τη βελόνα στην περιοχή της κήλης, επίσης ειδικό πλαίσιο (cabine frame) στο οποίο τοποθετείται ο ασθενής και το οποίο επιτρέπει την μείωση της οσφυικής λόρδωσης (της φυσιολογικής κούρμπας δηλαδή της μέσης) με αποτέλεσμα να δημιουργείται διάνοιξη του τρήματος ώστε να τοποθετηθεί η βελόνα εύκολα και με μεγάλη ασφάλεια.

18. Ποιο είναι το μεγάλο κέρδος για τον τομέα της δισκοπλαστικής (discogel) από τη νέα αυτή τεχνική;
Το μεγάλο κέρδος είναι η αύξηση των ενδείξεων της δισκοπλαστικής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών που θεραπεύονται με αυτήν. Δηλαδή περιπτώσεις ισχιαλγίας (πόνου στο πόδι), μηραλγίας, οσφυοϊσχιαλγίας και οσφυαλγίας.

19. Πού και πώς διενεργείται η διατρηματική δισκοπλαστική;
Διενεργείται στην αίθουσα του χειρουργείου με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη).

20. Τι είναι το gelstix;
Είναι μία υδρογέλη που τοποθετείται με λεπτή βελόνα μέσα στον εκφυλισμένο και αφυδατωμένο δίσκο στην περιοχή του κατεστραμένου πηκτοειδούς πυρήνα.

21. Πως λειτουργεί το gelstix;
Η υδρογέλη αυτή έχει την ικανότητα να εγκλωβίζει μόρια νερού και να αυξάνει τον όγκο της. Έτσι δημιουργείται ένας καινούργιος πηκτοειδής πυρήνας στην θέση του κατεστραμένου, εκφυλισμένου και αφυδατωμένου. Επίσης γίνονται μεταβολές στο PH του δίσκου, μειώνεται η οξύτητα στο περιβάλλον του δίσκου και το γαλακτικό οξύ και αυξάνονται οι πρωτογλυκάνες. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα όπως προαναφέραμε να γίνει επανειδάτωση του δίσκου, αύξηση του ύψους και βελτίωση της καθήδησης και γενικά επαναφορά του μεσοσπονδύλιου δίσκου σε προηγούμενη υγιέστερη κατάσταση.

22. Πως και που διενεργείται η πυρηνοπλαστική με gelstix;
Με λεπτή βελόνα υπό τοπική αναισθησία στην αίθουσα του χειρουργείου υπό ακτινοσκόπηση.

23. Δισκοπλαστική και αντιβίωση.
Εκχύεται μικρή ποσότητα αντιβιωτικού κατά τη διαδρομή της βελόνας που παρακεντά τον μεσοσπονδύλιο δίσκο.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα. Με τις καινοτόμες τεχνικές (διατρηματική δισκοπλαστική (discogel), ενδοσκοπική δισκεκτομή, διαδερμική σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική- ελαστοπλαστική) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων, και σε αρκετές χωρίς επέμβαση με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (disco gel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mass tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.