1. Πόσο συχνή είναι η οσφυαλγία (πόνος στη μέση);
Κατά 80% ένας άνθρωπος θα εμφανίσει πόνο στη μέση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

2. Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) εξαρτάται από την ηλικία;
Σε νέες ηλικίες ο πόνος οφείλεται στην εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και δημιουργείται και η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η εκφύλιση των οπισθίων αρθρώσεων (σπονδυλαρθρίτιδα) και η σπονδυλική στένωση σαν συνέπεια της αστάθειας της σπονδυλικής στήλης.

3. Η οστεοπόρωση προκαλεί οσφυαλγία (πόνο στη μέση);
Η οστεοπόρωση από μόνη της δεν πονάει μόνο αν προκληθεί κάταγμα στον σπόνδυλο τότε έχουμε οσφυαλγία (πόνο στη μέση).

4. Η σκολίωση προκαλεί οσφυαλγία (πόνο στη μέση);
Η ιδιοπαθής (νεανική) σκολίωση συνήθως δεν πονάει και τις λίγες φορές που συμβαίνει αυτό, οφείλεται στην μυική κόπωση λόγω ανισοκατανομής φορτίων. Αντίθετα η σκολίωση ενηλίκων συνήθως πονά λόγω εκφύλισης μεσοσπονδυλίων δίσκων, λόγω αρθρίτιδας σπονδυλικων αρθρώσεων, λόγω διάστασης συνδέσμων κλπ.

5. Πότε μια οσφυαλγία (πόνος στη μέση) λέγεται χρόνια;
Ο πόνος στη μέση λέγεται χρόνια οσφυαλγία (πόνος στη μέση) όταν διαρκεί πάνω από τρεις (3) μήνες και δεν οφείλεται σε τραύμα αυτής όπως πχ ένα κάταγμα.

6. Ποια ανατομικά στοιχεία υπάρχουν στην περιοχή της μέσης (οσφύος);
1) σπόνδυλοι
2) μεσοσπονδύλιος δίσκος μεταξύ δυο σπονδύλων
3) σύνδεσμοι (ωχρός, μεσακάνθιος, επακάνθιος κλπ)
4) μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις (facet joints)
5) μυς με τένοντες
6) νευρικός ιστός, τα νεύρα δηλαδή, οι ρίζες που αλληλοσυνδέονται και σχηματίζουν τα δυο μεγάλα νεύρα του ποδιού, το ισχιακό και το μηριαίο

7. Σε ποια από τα δομικά στοιχεία της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οφείλεται η οσφυαλγία (πόνος στη μέση);
Όλα τα στοιχεία είναι επώδυνα διότι διαθέτουν νεύρωση (νευρικές απολήξεις). Από τα πιο επώδυνα είναι ο ινώδης δακτύλιος που διαθέτει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και επίσης οι σπονδυλικές αρθρώσεις.

8. O πόνος στη μέση (οσφυαλγία) εξαρτάται από την ηλικία;
Βέβαια, σε νέους ανθρώπους ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) οφείλεται στην εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοπάθεια) ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες η εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης είναι μεγαλύτερη και έτσι έχουμε εκφύλιση και αρθρίτιδα των σπονδυλικών αρθρώσεων (σπονδυλαρθρίτιδα), οστεόφυτα (τα άλατα όπως τα αποκαλεί ο πληθυσμός) και γενικότερα πάσχει όλη η δομή της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να πονάνε τα πιο πολλά δομικά στοιχεία αυτής (σύνδεσμοι, αρθρώσεις, δίσκοι κλπ.).

9. Ποιες είναι οι κυριότερες απεικονιστικές εξετάσεις για την οσφυαλγία (πόνο στη μέση);
α) Απλή ακτινογραφία
β) Αξονική τομογραφία
γ) Μαγνητική τομογραφία
δ) Δυναμική μαγνητική τομογραφία

10. Ποια είναι η ειδικότερη ακτινολογική εξέταση για τη διάγνωση της οσφυαλγίας (πόνου στη μέση);
Η κάθε μία εξέταση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα έναντι των άλλων, ο συνδυασμός όλων ανάλογα με την περίπτωση λύνει το διαγνωστικό πρόβλημα σε έναν εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

11. Πόσες μαγνητικές τομογραφίες μπορώ να βγάλω σε ένα χρόνο; Δεν υπάρχει περιορισμός καθόσον η μαγνητική τομογραφία δεν έχει ακτινοβολία, έχει όμως αντενδείξεις όπως πχ βηματοδότης, μεταλλικά εμφυτεύματα εντός του σώματος (στεντς, κλιπς μεταλλικά ανευρυσμάτων κλπ.).

12. Πάντα όταν δείχνει κάτι μια μαγνητική τομογραφία πρέπει να προβαίνουμε σε θεραπεία είτε συντηρητική είναι αυτή είτε χειρουργική;
Όχι πάντα, ο συνδυασμός συμπτωμάτων - κλινικής εξέτασης - ακτινολογικού ελέγχου και έμπειρου ιατρού θα δώσουν λύση στο πρόβλημα και θα καθορίσουν τη σωστή αγωγή.

13. Ποιες είναι οι κυριότερες μη επεμβατικές θεραπείες για την οσφυαλγία (πόνο στη μέση);
α) Ξεκούραση
β) Φαρμακευτική αγωγή
γ) Φυσικοθεραπεία

14. Ποιες είναι οι κυριότερες επεμβατικές θεραπείες για την οσφυαλγία (πόνο στη μέση);
α) Σπονδυλοδεσία κλασική ανοιχτή
β) Σπονδυλοδεσία διαδερμική αναίμακτη
γ) Δισκοπλαστική (discogel) κλασική
δ) Δισκοπλαστική (discogel) διατρηματική
ε) Ενδοσκοπική ριζοτομή
στ) Ενδοσκοπική δακτυλιοπλαστική

15. Ποιες είναι οι πιθανότητες να χρειαστεί ένας ασθενής με οσφυαλγία (πόνο στη μέση) χειρουργείο στη μέση;
Οι πιθανότητες είναι μικρές και φτάνουν περίπου στο 10%, δηλαδή από τους εκατό ασθενείς που εξετάζει ένας χειρουργός εξειδικευμένος στη σπονδυλική στήλη οι δέκα περίπου θα καταλήξουν να χειρουργηθούν.

16. Πότε ένα χειρουργείο στη μέση είναι επείγον;
Η πιο επείγουσα κατάσταση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι η ιππουριδική συνδρομή κατά την οποία ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί στις επόμενες 24-48 ώρες.

17. Ποιον ιατρό θα πρέπει να επισκεπτώ για τον πόνο στη μέση (οσφυαλγία), τον ορθοπαιδικό ή τον νευροχειρουργό;
Θα πρέπει ο ιατρός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη να έχει εμπειρία και από τις δυο ειδικότητες για να μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά το πρόβλημα του ασθενούς, θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζει εμβιομηχανική σπονδυλικής στήλης ώστε να μπορεί να υπολογίσει πως θα αντιδράσει η σπονδυλική στήλη μετά από σπονδυλοδεσία, που είναι ορθοπαιδικό κομμάτι και να κατέχει χειρισμό χειρουργικών εργαλείων όπως πχ μικροσκόπιο που είναι νευροχειρουργικό κομμάτι ως επί το πλείστον.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" και σε άλλα σημεία της έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.