Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 (πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα) είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων1. H οσφυϊκή στένωση πρέπει πάντα να χειρουργείται;
Όχι, η στένωση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης είναι ένα ακτινολογικό εύρημα μόνο, αν συνδυάζεται με κλινικά ευρήματα (συμπτώματα) τότε θα τεθεί ως πιθανή θεραπευτική αντιμετώπιση η χειρουργική.

2. Ποιές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στην οσφυϊκή στένωση (στένωση σπονδυλικής στήλης);
α) Οσφυϊκή πεταλεκτομή (αφαίρεση του πετάλου του σπονδύλου)
β) Τρηματεκτομή (αφαίρεση του τρήματος του σπονδύλου)
γ) Τρηματοπλαστική (διεύρυνση του τρήματος του σπονδύλου)
δ) Ωχρεκτομή (αφαίρεση του ωχρού συνδέσμου του σπονδύλου)
ε) Δισκεκτομή όταν υπάρχει και οσφυϊκή δισκοκήλη (αφαίρεση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου με μικροδισκεκτομή, ενδοσκοπική δισκεκτομή και τελευταία με συρρίκνωση της κήλης με διατρηματική δισκοπλαστική (discogel)
στ) Επίσης γίνονται και έμμεσες αποσυμπιέσεις όπως πχ με τη διενέργεια παρακοκκυγικής σπονδυλοδεσίας AXIA -LIF και ακόμα και σπονδυλοδεσίες είτε κλασικές ανοιχτές είτε διαδερμικές ιδιαίτερα αν υπάρχει και σπονδυλολίσθηση.

3. Ποιά είναι τα συμπτώματα της οσφυϊκής στένωσης;
Τα συμπτώματα της οσφυϊκης στένωσης είναι πόνος στη μέση (οσφυαλγία), πόνος στο ένα ή στα δύο πόδια (ισχιαλγία), μυϊκή αδυναμία (πάρεση), αιμωδίες (μούδιασμα), αδυναμία βάδισης μεγάλης απόστασης (διαλείπουσα χωλότητα).

4. Τί είναι η διαλείπουσα χωλότητα;
Είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία ο ασθενής περπατάει κάποια απόσταση και μετά πρέπει να σταματήσει διότι αισθάνεται πόνο ή έντονο μούδιασμα στο ένα ή και στα δυο πόδια στην αρχή, η διαλείπουσα χωλότητα εμφανίζεται ως βάρος στα πόδια μετά ως πόνος ή μούδιασμα μετά από απόσταση 1000 μέτρων και σιγά σιγά η απόσταση αυτή αρχίζει και μικραίνει και φτάνει στα 50-100 μέτρα με αποτέλεσμα η μετακίνηση του ασθενούς να γίνεται δύσκολη.

5. Η διαλείπουσα χωλότητα οφείλεται μόνο στην οσφυϊκή στένωση;
Όχι μπορεί να οφείλεται και σε αγγειολογικό πρόβλημα και η διαφορά τους είναι κλινικά ότι στην διαλείπουσα χωλότητα αγγειακής αιτιολογίας το σύμπτωμα εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως όταν σταματήσει ο ασθενής το περπάτημα ενώ στην οσφυϊκή στένωση μετά από 5-10 λεπτά.

6. Ποιά είναι η εξέλιξη της οσφυϊκής στένωσης;
Η οσφυϊκή στένωση είναι κατάσταση που τείνει επιδεινούμενη, δηλαδή συνήθως χειροτερεύουν τα συμπτώματα. Υπάρχουν περίοδοι ύφεσης αλλά κατά κανόνα η στένωση χειροτερεύει με αποτέλεσμα ο ασθενής να χειρουργείται.

7. Yπάρχει και συγγενής σπονδυλική στένωση;
Βεβαίως υπάρχουν άνθρωποι που γεννούνται με στενό σπονδυλικό σωλήνα δηλαδή υπάρχει και οσφυϊκή στένωση εκ γενετής και όχι εκφυλιστική, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αχονδροπλασία (νανισμός).

8. Πως τεκμηριώνεται η οσφυϊκή στένωση;
Η τεκμηρίωση γίνεται με την κλινική εξέταση, το ιστορικό του ασθενούς και τον ακτινολογικό έλεγχο (απλές ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία).
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.