Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων1. Κατά την δισκεκτομή αφαιρείται όλος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;
Όχι αφαιρείται μόνο η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

2. Πόσα είδη δισκεκτομής υπάρχουν;
α) Kλασική ανοιχτή δισκεκτομή
β) Mικροδισκεκτομή
γ) Eνδοσκοπική δισκεκτομή

3. Η δισκεκτομή συνδυάζεται και με άλλες χειρουργικές τεχνικές και ποιές είναι αυτές;
Η δισκεκτομή τις πιο πολλές φορές συνδυάζεται με τις παρακάτω τεχνικές:
α) Οσφυϊκή πεταλεκτομή
β) Οσφυϊκή τρηματεκτομή
γ) Οσφυϊκή σπονδυλοδεσία
δ) Πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία
ε) Θωρακική σπονδυλοδεσία

4. Ποιές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με δισκεκτομή;
α) Ισχιαλγία (πόνος στο πόδι)
β) Βραχιαλγία (πόνος στο χέρι)
γ) Πτώση ποδός (drop foot)
δ) Παραπάρεση
ε) Ιππουριδική συνδρομή
στ) Τετραπάρεση (δισκεκτομή κήλης στον αυχένα)

5. Κλασική δισκεκτομή τί ονομάζεται και πως διενεργείται;
Είναι η τυπική ανοιχτή δισκεκτομή (για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) η οποία διενεργείται με άνοιγμα της σπονδυλικής στήλης με τομή περίπου 6-8 εκατοστά, αποκόλληση παρα σπονδυλικών μυών, και αρκετές φορές συνοδεύεται με οσφυϊκή πεταλεκτομή (αυτά στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) συνήθως απαιτεί μετάγγιση μίας μονάδος αίματος και απαιτεί γενική αναισθησία.

6. Μικροδισκεκτομή τί ονομάζεται και πως διενεργείται;
Μικροδισκεκτομή είναι η δισκεκτομή που διενεργείται με τη χρήση ηλεκτρικού μικροσκοπίου. Η μικροδισκεκτομή γίνεται από μικρή τομή τού δέρματος 3-5 εκατοστά, μικρότερες αποκολλήσεις μυών, συνήθως δεν χρειάζεται να διενεργηθεί οσφυϊκή πεταλεκτομή, γίνεται χωρίς μετάγγιση και απαιτεί γενική αναισθησία κατά κανόνα.

7. Ενδοσκοπική δισκεκτομή τί ονομάζεται και πώς διενεργείται;
Ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι η δισκεκτομή που διενεργείται με τη χρήση του ενδοσκοπίου, είναι η τελευταία εξέλιξη στον τομέα της χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Διενεργείται από πολύ μικρή τομή του δέρματος περίπου ενός εκατοστού. Είναι τελείως ατραυματική, δεν αποκολλούνται μυς, δεν γίνονται καταστροφές σε συνδέσμους ή οστά τις σπονδυλικής στήλης πχ οσφυϊκή πεταλεκτομή), δεν απαιτεί καθόλου μετάγγιση, διενεργείται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη) ως επί το πλείστον και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.

8. Διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) τί ονομάζεται και πώς διενεργείται;
Η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) είναι μια τεχνική έγχυσης δια του τρήματος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (μέση) ενός ειδικού υγρού το οποίο δημιουργεί τέτοιες αλλαγές στον μεσοσπονδύλιο δίσκο με αποτέλεσμα να επέρχεται συρρίκνωση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και να σταματάει η πίεση στα νεύρα και κατ' επέκταση η ισχιαλγία (πόνος στο πόδι) κλπ. Διενεργείται με λεπτή μακριά βελόνα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (c-arm), με τοπική αναισθησία στην αίθουσα του χειρουργείου και ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο μετά από δύο ώρες.

9. Η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) είναι δισκεκτομή;
Όχι, το αποτέλεσμά της, όταν δηλαδή επιτυγχάνεται η συρρίκνωση της δισκοκήλης, ισοδυναμεί με μια επιτυχημένη δισκεκτομή.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.