Στην ενότητα αυτή θα αναφέρουμε - συγκεντρώσουμε τα βασικά συμπτώματα (αρχικά θα αναφερθούμε με τα συμπτώματα που σαν επίκεντρο έχουν τον πόνο, οσφυαλγία ισχιαλγία κλπ. και αργότερα με συμπτώματα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με μυϊκή αδυναμία, νευρολογικά ελλείματα, πάρεση, παράλυση κλπ), τις πιθανές παθήσεις που τα προκαλούν και τις επεμβατικές θεραπείες που μπορούμε να εφαρμόσουμε, αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες, εκεί που μπορούν να εφαρμοστούν και έχουν ένδειξη. Θα εξετάσουμε κάθε περιοχή (μοίρα) της σπονδυλικής στήλης ξεχωριστά


A.

Οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης (μέση)

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η μέση δηλαδή του ανθρώπου, περιλαμβάνει τους πέντε οσφυϊκούς σπονδύλους (01- 02- 03-04-05) και μαζί με τον πρώτο ιερό σπόνδυλο ( Ι1) είναι η περιοχή της σπονδυλικής στήλης με την οποία θα ασχοληθούμε πρώτα.


ΣΥΜΠΤΩΜΑ: ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ (πόνος στη μέση)

η οσφυαλγία είναι ένα από τα πιο συχνά, αν όχι το πιο συχνό σύμπτωμα, στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και είναι αυτό που οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς της σπονδυλικής στήλης να περάσουν το κατώφλι των ιατρείων των ειδικών, που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό δηλαδή ορθοπαιδικών ή νευροχειρουργών και τα τελευταία χρόνια και επεμβατικών ακτινολόγων και αναισθησιολόγων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του πόνου. Η οσφυαλγία μπορεί να χωριστεί σε υψηλή οσφυαλγία( που αφορά τους ανώτερους οσφυϊκούς σπονδύλους και χαμηλή οσφυαλγία που αφορά τους κατώτερους οσφυϊκούς σπονδύλους πού είναι και η πιο συχνή).

ΠΑΘΗΣΕΙΣ:
οι πιο συχνές παθήσεις της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν το σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι:
Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ της οσφυικής μοίρας, η ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ και ο δισκογενής πόνος, η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ των σπονδυλικών αρθρώσεων(σπονδυλαρθρίτιδα- νόσος των φασετ) που πολλές φορές αποτελούν μια αλυσίδα γεγονότων(ΑΣΤΑΘΕΙΑ-ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ-ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ) που συνήθως ξεκινούν από τον εκφυλισμένο δίσκο.
Τα ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ (οστεοπορωτικά-τραυματικά-νεοπλασματικά)
Οι ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ (σηπτικές ή άσηπτες)
Οι ΟΓΚΟΙ της οσφυϊκής μοίρας
Η ΣΤΕΝΩΣΗ η οποία συνήθως μόνη της δεν αποτελεί αίτιο οσφυαλγίας αλλά όταν συνοδεύεται και από ισχιαλγία ή μηραλγία τότε ναι μπορεί να εμφανιστεί οσφυοϊσχιαλγία (πόνος στη μέση και στην κατανομή του ισχιακού νεύρου) ή αντίστοιχα πόνος στη μέση και στον μηρό.
Οι ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ οι συστηματικές οι οποίες εμφανίζουν εντόπιση και στην περιοχή της οσφύος, εκτός από τον υπόλοιπο οργανισμό, όπως πχ η ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ από strain (συνήθως συστροφές) των τενόντων των μυών των σπονδύλων που πολλές φορές έχουν έντονη εικόνα με οξύς πόνους που υποχωρούν γρήγορα σχετικά.
Η ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΙΣΗ με ή χωρίς σπονδυλόλυση η οποία μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία της αστάθειας αλλά και της στένωσης.
Η ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΥΣΗ πού και αυτή με τη σειρά της μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία της αστάθειας και πολύ σπάνια στην κατηγορία της στένωσης (στην συγκεκριμένη περίπτωση στην στένωση μεσοσπονδυλίου τρήματος από οστεοφύτωση λόγω των μικροκινήσεων).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Όπως προαναφέραμε θα αναφέρουμε επεμβατικές θεραπείες, αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές και θα προσπαθήσουμε να τις αντιστοιχίσουμε με τις προαναφερόμενες παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ: σε περιπτώσεις ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ της οσφυϊκής μοίρας, στην ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, στην ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ των σπονδυλικών αρθρώσεων (αφού έχουν αποτύχει πιο ήπιες επεμβατικές μέθοδοι που θα αναφέρουμε παρακάτω), στα ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ, πιθανά μετά από κάποιες χειρουργικές τεχνικές, που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ, που εγκαταλείπουν ΑΣΤΑΘΕΙΑ, σε ΟΓΚΟΥΣ της οσφυϊκής μοίρας, στη ΣΤΕΝΩΣΗ ως συνοδευτική τεχνική της αποσυμπίεσης, στην ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ και στην ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΥΣΗ.
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με έγχυση ενδοδισκικού τζελ)σε περιπτώσεις δισκοπάθειας με δισκογενή πόνο πού συνοδεύεται συνήθως με ισχιαλγία ή μηραλγία. ΠΥΡΗΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με χρήση ραδιοσυχνοτήτων και ηλεκτροθερμική δακτυλιοπλαστική και κατά συνέπεια απονεύρωση του ραγέντος ινώδους δακτυλίου σε συνδυασμό με ή χωρίς εξάχνωση του πηκτοειδούς πυρήνα) σε περίπου ανάλογες περιπτώσεις με την προαναφερόμενη Δισκοπλαστική.
ΡΙΖΟΤΟΜΗ (απονεύρωση των σπονδυλικών αρθρώσεων) σε περιπτώσεις σπονδυλαρθρίτιδας (σύνδρομο φασετ, faset joint syndrome) ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ υπό την έννοια της εκτομής συνήθως μαζί με μέρος του εκφυλισμένου πηκτοειδούσ πυρήνα και τού ινώδους δακτυλίου(ο οποίος έχει ρήξη και κατά συνέπεια φλεγμαίνει και πονάει) πράγμα που πραγματοποιείτο πριν από αρκετά χρόνια (που δεν υπήρχαν νεότερες τεχνικές όπως πχ η σπονδυλοδεσία)από ορθοπαιδικούς η νευροχειρουργούς ως θεραπεία της οσφυαλγίας λόγω δισκοπάθειας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ (πόνος στο πόδι)
στην κατανομή του ισχιακού νεύρου, δηλ. γλουτό- οπίσθια επιφάνεια μηρού- γαστροκνημία(γάμπα)- πέλμα (πατούσα) αρκετές φορές, πού τεκμηριώνει και τον πλήρη όρο της ισχιαλγίας. Να τονίσουμε ότι στην ιατρική ορολογία ως πόδι αναφέρεται η περιοχή του κάτω άκρου από τα σφυρά(στην καθομιλουμένη, για τον απλό κόσμο, αστράγαλος) και κάτω. Κανονικά θα έπρεπε να αναφέρουμε την ισχιαλγία ως πόνο στο κάτω άκρο, αλλά για λόγους κατανόησης χρησιμοποιούμε την έκφραση ισχιαλγία (πόνος στο πόδι).

ΠΑΘΗΣΕΙΣ:
Οι πιο συχνές παθήσεις που προκαλούν ισχιαλγία είναι:
Η ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ της οσφυϊκής μοίρας (μέση)
Η ΣΤΕΝΩΣΗ (κεντρική και πλάγια )
Η ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ (που προκαλεί με τη σειρά της στένωση, κεντρική ή πλάγια)
Η ΣΤΕΝΩΣΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ που προκαλεί στένωση τρήματος
ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ συνήθως σηπτικές που με την δημιουργία αποστήματος προκαλούν πίεση σε κάποιο νεύρο και γενικότερα καταστάσεις που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στα νεύρα της οσφυϊκής μοίρας (μέση).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες για την επίλυση του προβλήματος της ισχιαλγίας:
ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (κλασική ανοιχτή) στις περιπτώσεις ισχιαλγίας λόγω δισκοκήλης
ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (δισκεκτομή με χρήση ηλεκτρικού μικροσκοπίου) ομοίως, λόγω δισκοκήλης
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (με χρήση ενδοσκοπίου),ομοίως
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με έγχυση ενδοδισκικής γέλης) ομοίως
ΠΥΡΗΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με χρήση ραδιοσυχνοτήτων) ομοίως σε ισχιαλγία λόγω δισκοκήλης
ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ σε περιπτώσεις στένωσης (κεντρικής και πλάγιας) που προκαλεί πίεση σε νεύρο με αποτέλεσμα ισχιαλγία
ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ (κλασική ανοιχτή) σε ισχιαλγία λόγω στένωσης μεσοσπονδυλίου τρήματος
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ-ΤΡΗΜΑΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-(με χρήση ενδοσκοπίου) ομοίως σε στένωση τρήματος και σαν αποτέλεσμα ισχιαλγία
ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ ως μέσο αντιμετώπισης της ιατρογενούς αστάθειας που μπορεί να έχει προκληθεί από κάποια από τις παραπάνω τεχνικές, αλλά και μόνη της, σε περιπτώσεις αστάθειας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που προκαλεί πίεση στον νευρικό ιστό (ρίζα) λόγω παθολογικής κινητικότητας, πχ στένωση τρήματος, ως προσπάθεια σταθεροποίησης αυτού (του τρήματος, μαζί με τούς σπονδύλους που θα σταθεροποιηθούν- σπονδυλοδεθούν) και θεραπεία κατά συνέπεια της ισχιαλγίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: ΜΗΡΑΛΓΙΑ (πόνος στο πόδι)
στην περιοχή κατανομής του μηριαίου νεύρου, δηλ. πρόσθια επιφάνεια μηρού κυρίως (δηλ. στο μπούτι μπροστά) Εδώ ισχύουν περίπου τα ίδια που ισχύουν και για την ισχιαλγία, δηλ. υπεύθυνες ΠΑΘΗΣΕΙΣ που την προκαλούν: δισκοκήλη, στένωση, σπονδυλολίσθηση κλπ.

Και ως επεμβατικές ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:
ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (κλασική ανοιχτή, μικροδισκεκτομή, ενδοσκοπική δισκεκτομή κλπ.)
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ,ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ,ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ κλπ.
Τέλος να επισημάνουμε και δύο διαφοροδιαγνωστικά σημεία στον: (πόνο στο πόδι) είτε αναφερόμαστε στην ισχιαλγία είτε στην μηραλγία. Για την ισχιαλγία θα αναφέρουμε το σύνδρομο απιοειδούς που πολλές φορές εμφανίζει την ίδια εικόνα με την ισχιαλγία η οποία οφείλεται σε παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, και ασφαλώς απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση. Για δε την μηραλγία θα αναφερθούμε στις παθήσεις του ισχίου( κατ' ισχίον άρθρωση) και κυρίως την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου που μπορεί ο πόνος της άρθρωσης αυτής να αντανακλά στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού και που ασφαλώς χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από την μηραλγία που οφείλεται σε παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας.
Επίσης να επισημάνουμε ότι το ΣΥΜΠΤΩΜΑ ισχιαλγία ή μηραλγία μπορεί να προκληθεί και από την ΠΑΘΗΣΗ (χρησιμοποιούμε τον αδόκιμο, για την συγκεκριμένη περίπτωση, όρο πάθηση απλά για λόγους κατηγοριοποίησης στο άρθρο μας: συμπτώματα - παθήσεις - θεραπεία, μιας και το κάταγμα για το οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια δεν είναι ακριβώς πάθηση παρά απότοκο πάθησης όταν πρόκειται για νεοπλασία ή οστεοπόρωση ή κάποια άλλη πάθηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αυτού, δηλ. του κατάγματος, ή κατάσταση- της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης για την οποία μιλάμε - θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε όταν πρόκειται για κάταγμα τραυματικής αιτιολογίας )ΚΑΤΑΓΜΑ, και στην περίπτωσή μας εκτός από την σταθεροποίηση του κατάγματος με τις επεμβατικές τεχνικές: ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ
ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση ακρυλικού - ιατρικού τσιμέντου
ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση ακρυλικού - ιατρικού τσιμέντου
ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ- ΕΛΑΣΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση βιοσυμβατής σιλικόνης
ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ -ΕΛΑΣΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση βιοσυμβατής σιλικόνης, θα πρέπει αρκετές φορές να διενεργηθεί και αποσυμπίεση του νευρικού ιστού με τεχνικές όπως ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ και γενικά τεχνικές που ως σκοπό έχουν τον απεγκλωβισμό του νευρικού ιστού από τις οστικές παρασχίδες (τμήματα του κατεαγότος - σπασμένου σπονδύλου) πού προκαλούν ισχιαλγία ή μηραλγία ή ακόμα και καταστάσεις βλάβης του νευρικού ιστού με αποτέλεσμα πάρεση ή παράλυση αυτού (πτώση άκρου ποδός, ιππουριδική συνδρομή κλπ.).


Β.

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης (αυχένας)


Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (αυχένας - σβέρκος: στην καθομιλουμένη αρκετές φορές) περιλαμβάνει τους πρώτους 7 σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης (Α1-Α2-Α3-Α4-Α5-Α6-Α7) και είναι η περιοχή(μοίρα) της σπονδυλικής στήλης πού ξεκινά αμέσως μετά την κεφαλή, (κεφάλι) - ινίο, μέχρι τον πρώτο θωρακικό σπόνδυλο, δηλ την αρχή της θωρακικής μοίρας(ράχη) της σπονδυλικής στήλης. Τις πιο πολλές φορές είναι ορατό, το τελείωμα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ως ένα εξόγκωμα ,στην αρχή (στο ξεκίνημα) της ράχης μας, το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό και δημιουργείται από την μακριά ακανθώδη απόφυση(ανατομικός όρος τμήματος των σπονδύλων) του τελευταίου- έβδομου αυχενικού σπονδύλου(Α7). Να αναφέρουμε επίσης ότι ο πρώτος (Α1) αυχενικός σπόνδυλος ονομάζεται και Ατλαντας και ο δεύτερος (Α2) αυχενικός σπόνδυλος ονομάζεται και άξονας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ (πόνος στον αυχένα)
Ο πόνος στον αυχένα (σβέρκος) είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που και αυτό με τη σειρά του οδηγεί τους ασθενείς να ζητήσουν την βοήθεια από τον ειδικό ιατρό που ασχολείται με τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (ορθοπαιδικό, νευροχειρουργό, και τελευταία επεμβατικό ακτινολόγο, αναισθησιολόγο ως θεραπεία πόνου) αρκετές φορές συνδυάζεται η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) με πόνο στο ένα ή και στα δύο άνω άκρα (αυχενοβραχιόνιος πόνος) πού κάποιες φορές συνδυάζεται (η επέκταση του πόνου στο άνω άκρο-χέρι) και με νευρολογική σημειολογία από το άνω άκρο(έκπτωση της μυϊκής ισχύος, δηλ αδυναμία, παθολογικά νευρολογικά αντανακλαστικά κλπ) και έτσι έχουμε το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο (πολλές φορές αναφέρεται και ως αυχενικό σύνδρομο ή απλά αυχενικό στην καθομιλουμένη).

ΠΑΘΗΣΕΙΣ:
Οι πιο συχνές παθήσεις της αυχενικής μοίρας που προκαλούν το σύμπτωμα της αυχεναλγίας είναι:
Η ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ
Τα ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ (κατά κανόνα τραυματικής αιτιολογίας)
Οι ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ (κυρίως άσηπτες)
Η ΣΤΕΝΩΣΗ (η οποία συνδυάζεται συνήθως με πόνο στο ένα ή και στα δύο άνω άκρα)
Οι ΟΓΚΟΙ της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (σε μικρότερο ποσοστό από τους όγκους της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης)
Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (αν και η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας από τις υπόλοιπες μοίρες της σπονδυλικής στήλης, δηλ έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης, ιδιαίτερα στην κάμψη-έκταση και στην πλάγια κάμψη, παρ' όλα αυτά μπορεί και αυτή - δηλ η αυχενική μοίρα - να εμφανίσει επώδυνη αστάθεια που προκαλεί το σύμπτωμα της αυχεναλγίας).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:(εννοώντας πάντα επεμβατική θεραπεία αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές εκεί όπου έχουν ένδειξη)
ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ
ΟΠΙΣΘΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ ΑΥΧΕΝΑ
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με έγχυση ενδοδισκικού τζελ
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΥΡΗΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF)


{Να κάνουμε και μία επισήμανση όσον αφορά τα κατάγματα των σπονδύλων (οσφυϊκής θωρακικής και αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) τα οποία και τα κατηγοριοποιούμε στις παθήσεις στο συγκεκριμένο άρθρο.
Το κάταγμα δεν είναι πάθηση ακριβώς, καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απότοκο - αποτέλεσμα πάθησης στις περιπτώσεις οστεοπόρωσης, νεοπλασμάτων κλπ, μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα κάκωσης όπως για παράδειγμα ατυχήματα. Επίσης παραλείψαμε να αναφέρουμε ότι ένα κάταγμα οσφυϊκής μοίρας μπορεί να προκαλέσει εκτός από ασφυαλγία και οσφυοϊσχιαλγία ή και σκέτη ισχιαλγία ή οσφυαλγία σε συνδυασμό με μηραλγία ή σκέτη μηραλγία}.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Αυχενοβραχιόνιος πόνος (πόνος στον αυχένα και στο άνω άκρο)

ΠΑΘΗΣΕΙΣ:(οι παθήσεις που προκαλούν αυχενοβραχιόνιο πόνο είναι περίπου οι ίδιες που προκαλούν αυχεναλγία)
Η ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ ιδιαίτερα με την δημιουργία δισκοκήλης
Η ΣΤΕΝΩΣΗ ιδιαίτερα η στένωση των τρημάτων
ΟΙ ΟΓΚΟΙ
ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ κλπ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ :
ΠΡΟΣΘΙΑ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ
ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με έγχυση ενδοδισκικού τζελ
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΠΥΡΗΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση ραδιοσυχνοτήτων
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΟΠΙΣΘΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΡΗΜΑΤΟΣ και σε κάποιες περιπτώσεις με συνδυασμό αφαίρεση πλάγιας δισκοκήλης.


Γ.

Θωρακική μοίρα σπονδυλικής στήλης:(ράχη-πλάτη)


Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει τους 12 θωρακικούς σπονδύλους (Θ1Θ2Θ3.......Θ12) που σε αυτούς (ή με αυτούς) συντάσσονται - αρθρώνονται οι δώδεκα πλευρές και έτσι σχηματίζεται - δημιουργείται ο θωρακικός κλωβός.
Θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια επισήμανση για τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ταυτόχρονα μια σύγκριση με την οσφυϊκή και την αυχενική μοίρα. Η θωρακική μοίρα λόγω του θωρακικού κλωβού (θώρακας) είναι ιδιαίτερα σταθερή μοίρα (είναι η περιοχή που παρουσιάζει τις λιγότερες εκφυλλίσεις μεσοσπονδυλίου δίσκου) από την άλλη είναι πιο δύσκολα προσπελάσιμη χειρουργικά (λόγω της ύπαρξης του θώρακα που καθιστά δυσχερή την πρόσθια προσπέλαση) σε σχέση με τις άλλες δυο. Η αυχενική μοίρα (αυχένας - σβέρκος) επιδέχεται πρόσθια και οπίσθια προσπέλασης εύκολα, η οσφυϊκή μοίρα έχει επίσης δυσκολία στην πρόσθια προσπέλαση λόγω της κοιλιάς (παρ' όλα αυτά διενεργούνται πρόσθιες προσπελάσεις αν και δεν είναι το σύνηθες γι' αυτό και δεν τις αναφέραμε στην αντίστοιχη ενότητα), η έλλειψη όμως νωτιαίου μυελού στην μεγαλύτερη περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (μη ξεχνάμε την ύπαρξη του μυελικού κώνου δηλ. του τελειώματος του νωτιαίου μυελού μεταξύ δωδέκατου θωρακικού και πρώτου οσφυϊκού σπονδύλου κατά κανόνα) καθιστά την οπίσθια προσπέλαση ικανή να δώσει λύση στον μεγαλύτερο αριθμό των προβλημάτων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Στην θωρακική μοίρα όπως προαναφέραμε, η ύπαρξη του θωρακικού κλωβού από την μια και η παρουσία του νωτιαίου μυελού από την άλλη επιβάλλει σε κάποιες περιπτώσεις την πρόσθια προσπέλαση, μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία που σε αρκετές περιπτώσεις χρήζει συνεργασίας με ομάδα ιατρών θωρακοχειρουργικής κυρίως ειδίκευσης.
Να τονίσουμε στο σημείο αυτό και την δυσκολία στον χειρισμό (επεμβατικά) της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι ιδιαίτερα δύσκολη στους χειρουργικούς χειρισμούς λόγω ανατομίας της διότι περιλαμβάνει νωτιαίο μυελό που καθιστά δύσκολη έως αδύνατη κάποιες φορές την οπίσθια προσπέλαση (για θωρακική δισκοκήλη, κατάγματα: ιδιαίτερα συντριπτικά ή εκρηκτικά, κλπ.)και επίσης η ύπαρξη του θωρακικού κλωβού καθιστά ιδιαίτερα απαιτητική την πρόσθια προσπέλαση όπου αυτή απαιτείται (σωματεκτομή, κλπ.)....
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.