Στην ενότητα αυτή θα αναφέρουμε - συγκεντρώσουμε τα βασικά συμπτώματα, τις πιθανές παθήσεις που τα προκαλούν και τις επεμβατικές θεραπείες που μπορούμε να εφαρμόσουμε, αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες, εκεί που μπορούν να εφαρμοστούν και έχουν ένδειξη. Θα εξετάσουμε κάθε περιοχή (μοίρα) της σπονδυλικής στήλης ξεχωριστά


A.

Οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης (μέση)

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η μέση δηλαδή του ανθρώπου, περιλαμβάνει τους πέντε οσφυϊκούς σπονδύλους (01- 02- 03-04-05) και μαζί με τον πρώτο ιερό σπόνδυλο ( Ι1) είναι η περιοχή της σπονδυλικής στήλης με την οποία θα ασχοληθούμε πρώτα.


ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ (πόνος στη μέση):

η οσφυαλγία είναι ένα από τα πιο συχνά, αν όχι το πιο συχνό σύμπτωμα, στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και είναι αυτό που οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς της σπονδυλικής στήλης να περάσουν το κατώφλι των ιατρείων των ειδικών, που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό δηλαδή ορθοπαιδικών ή νευροχειρουργών και τα τελευταία χρόνια και επεμβατικών ακτινολόγων και αναισθησιολόγων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του πόνου. Η οσφυαλγία μπορεί να χωριστεί σε υψηλή οσφυαλγία( που αφορά τους ανώτερους οσφυϊκούς σπονδύλους και χαμηλή οσφυαλγία που αφορά τους κατώτερους οσφυϊκούς σπονδύλους πού είναι και η πιο συχνή).

ΠΑΘΗΣΕΙΣ:
οι πιο συχνές παθήσεις της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν το σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι:
Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ της οσφυικής μοίρας, η ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ και ο δισκογενής πόνος, η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ των σπονδυλικών αρθρώσεων(σπονδυλαρθρίτιδα- νόσος των φασετ) που πολλές φορές αποτελούν μια αλυσίδα γεγονότων(ΑΣΤΑΘΕΙΑ-ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ-ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ) που συνήθως ξεκινούν από τον εκφυλισμένο δίσκο.
Τα ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ (οστεοπορωτικά-τραυματικά-νεοπλασματικά)
Οι ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ (σηπτικές ή άσηπτες)
Οι ΟΓΚΟΙ της οσφυϊκής μοίρας
Η ΣΤΕΝΩΣΗ η οποία συνήθως μόνη της δεν αποτελεί αίτιο οσφυαλγίας αλλά όταν συνοδεύεται και από ισχιαλγία ή μηραλγία τότε ναι μπορεί να εμφανιστεί οσφυοϊσχιαλγία (πόνος στη μέση και στην κατανομή του ισχιακού νεύρου) ή αντίστοιχα πόνος στη μέση και στον μηρό.
Οι ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ οι συστηματικές οι οποίες εμφανίζουν εντόπιση και στην περιοχή της οσφύος, εκτός από τον υπόλοιπο οργανισμό, όπως πχ η ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ.
ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΕΣ από strain (συνήθως συστροφές) των τενόντων των μυών των σπονδύλων που πολλές φορές έχουν έντονη εικόνα με οξύς πόνους που υποχωρούν γρήγορα σχετικά.
Η ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΙΣΗ με ή χωρίς σπονδυλόλυση η οποία μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία της αστάθειας αλλά και της στένωσης.
Η ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΥΣΗ πού και αυτή με τη σειρά της μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία της αστάθειας και πολύ σπάνια στην κατηγορία της στένωσης (στην συγκεκριμένη περίπτωση στην στένωση μεσοσπονδυλίου τρήματος από οστεοφύτωση λόγω των μικροκινήσεων).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Όπως προαναφέραμε θα αναφέρουμε επεμβατικές θεραπείες, αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές και θα προσπαθήσουμε να τις αντιστοιχίσουμε με τις προαναφερόμενες παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ: σε περιπτώσεις ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ της οσφυϊκής μοίρας, στην ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ, στην ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ των σπονδυλικών αρθρώσεων (αφού έχουν αποτύχει πιο ήπιες επεμβατικές μέθοδοι που θα αναφέρουμε παρακάτω), στα ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ, πιθανά μετά από κάποιες χειρουργικές τεχνικές, που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ, που εγκαταλείπουν ΑΣΤΑΘΕΙΑ, σε ΟΓΚΟΥΣ της οσφυϊκής μοίρας, στη ΣΤΕΝΩΣΗ ως συνοδευτική τεχνική της αποσυμπίεσης, στην ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ και στην ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΥΣΗ.
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με έγχυση ενδοδισκικού τζελ)σε περιπτώσεις δισκοπάθειας με δισκογενή πόνο πού συνοδεύεται συνήθως με ισχιαλγία ή μηραλγία. ΠΥΡΗΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με χρήση ραδιοσυχνοτήτων και ηλεκτροθερμική δακτυλιοπλαστική και κατά συνέπεια απονεύρωση του ραγέντος ινώδους δακτυλίου σε συνδυασμό με ή χωρίς εξάχνωση του πηκτοειδούς πυρήνα) σε περίπου ανάλογες περιπτώσεις με την προαναφερόμενη Δισκοπλαστική.
ΡΙΖΟΤΟΜΗ (απονεύρωση των σπονδυλικών αρθρώσεων) σε περιπτώσεις σπονδυλαρθρίτιδας (σύνδρομο φασετ, faset joint syndrome) ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ υπό την έννοια της εκτομής συνήθως μαζί με μέρος του εκφυλισμένου πηκτοειδούσ πυρήνα και τού ινώδους δακτυλίου(ο οποίος έχει ρήξη και κατά συνέπεια φλεγμαίνει και πονάει) πράγμα που πραγματοποιείτο πριν από αρκετά χρόνια (που δεν υπήρχαν νεότερες τεχνικές όπως πχ η σπονδυλοδεσία)από ορθοπαιδικούς η νευροχειρουργούς ως θεραπεία της οσφυαλγίας λόγω δισκοπάθειας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ (πόνος στο πόδι):
στην κατανομή του ισχιακού νεύρου, δηλ. γλουτό- οπίσθια επιφάνεια μηρού- γαστροκνημία(γάμπα)- πέλμα (πατούσα) αρκετές φορές, πού τεκμηριώνει και τον πλήρη όρο της ισχιαλγίας. Να τονίσουμε ότι στην ιατρική ορολογία ως πόδι αναφέρεται η περιοχή του κάτω άκρου από τα σφυρά(στην καθομιλουμένη, για τον απλό κόσμο, αστράγαλος) και κάτω. Κανονικά θα έπρεπε να αναφέρουμε την ισχιαλγία ως πόνο στο κάτω άκρο, αλλά για λόγους κατανόησης χρησιμοποιούμε την έκφραση ισχιαλγία (πόνος στο πόδι).

ΠΑΘΗΣΕΙΣ:
Οι πιο συχνές παθήσεις που προκαλούν ισχιαλγία είναι:
Η ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ της οσφυϊκής μοίρας (μέση)
Η ΣΤΕΝΩΣΗ (κεντρική και πλάγια )
Η ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ (που προκαλεί με τη σειρά της στένωση, κεντρική ή πλάγια)
Η ΣΤΕΝΩΣΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ που προκαλεί στένωση τρήματος
ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ συνήθως σηπτικές που με την δημιουργία αποστήματος προκαλούν πίεση σε κάποιο νεύρο και γενικότερα καταστάσεις που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στα νεύρα της οσφυϊκής μοίρας (μέση).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες για την επίλυση του προβλήματος της ισχιαλγίας:
ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (κλασική ανοιχτή) στις περιπτώσεις ισχιαλγίας λόγω δισκοκήλης
ΜΙΚΡΟΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (δισκεκτομή με χρήση ηλεκτρικού μικροσκοπίου) ομοίως, λόγω δισκοκήλης
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (με χρήση ενδοσκοπίου),ομοίως
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με έγχυση ενδοδισκικής γέλης) ομοίως
ΠΥΡΗΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (με χρήση ραδιοσυχνοτήτων) ομοίως σε ισχιαλγία λόγω δισκοκήλης
ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ σε περιπτώσεις στένωσης (κεντρικής και πλάγιας) που προκαλεί πίεση σε νεύρο με αποτέλεσμα ισχιαλγία
ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ (κλασική ανοιχτή) σε ισχιαλγία λόγω στένωσης μεσοσπονδυλίου τρήματος
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ-ΤΡΗΜΑΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ-(με χρήση ενδοσκοπίου) ομοίως σε στένωση τρήματος και σαν αποτέλεσμα ισχιαλγία
ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ ως μέσο αντιμετώπισης της ιατρογενούς αστάθειας που μπορεί να έχει προκληθεί από κάποια από τις παραπάνω τεχνικές, αλλά και μόνη της, σε περιπτώσεις αστάθειας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που προκαλεί πίεση στον νευρικό ιστό (ρίζα) λόγω παθολογικής κινητικότητας, πχ στένωση τρήματος, ως προσπάθεια σταθεροποίησης αυτού (του τρήματος, μαζί με τούς σπονδύλους που θα σταθεροποιηθούν- σπονδυλοδεθούν) και θεραπεία κατά συνέπεια της ισχιαλγίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΜΗΡΑΛΓΙΑ (πόνος στο πόδι):
στην περιοχή κατανομής του μηριαίου νεύρου, δηλ. πρόσθια επιφάνεια μηρού κυρίως (δηλ. στο μπούτι μπροστά) Εδώ ισχύουν περίπου τα ίδια που ισχύουν και για την ισχιαλγία, δηλ. υπεύθυνες ΠΑΘΗΣΕΙΣ που την προκαλούν: δισκοκήλη, στένωση, σπονδυλολίσθηση κλπ.

Και ως επεμβατικές ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:
ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ (κλασική ανοιχτή, μικροδισκεκτομή, ενδοσκοπική δισκεκτομή κλπ.)
ΔΙΣΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ,ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ,ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ κλπ.
Τέλος να επισημάνουμε και δύο διαφοροδιαγνωστικά σημεία στον: (πόνο στο πόδι) είτε αναφερόμαστε στην ισχιαλγία είτε στην μηραλγία. Για την ισχιαλγία θα αναφέρουμε το σύνδρομο απιοειδούς που πολλές φορές εμφανίζει την ίδια εικόνα με την ισχιαλγία η οποία οφείλεται σε παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, και ασφαλώς απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση. Για δε την μηραλγία θα αναφερθούμε στις παθήσεις του ισχίου( κατ' ισχίον άρθρωση) και κυρίως την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου που μπορεί ο πόνος της άρθρωσης αυτής να αντανακλά στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού και που ασφαλώς χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από την μηραλγία που οφείλεται σε παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας.
Επίσης να επισημάνουμε ότι το ΣΥΜΠΤΩΜΑ ισχιαλγία ή μηραλγία μπορεί να προκληθεί και από την ΠΑΘΗΣΗ (χρησιμοποιούμε τον αδόκιμο, για την συγκεκριμένη περίπτωση, όρο πάθηση απλά για λόγους κατηγοριοποίησης στο άρθρο μας: συμπτώματα - παθήσεις - θεραπεία, μιας και το κάταγμα για το οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια δεν είναι ακριβώς πάθηση παρά απότοκο πάθησης όταν πρόκειται για νεοπλασία ή οστεοπόρωση ή κάποια άλλη πάθηση που θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αυτού, δηλ. του κατάγματος, ή κατάσταση- της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης για την οποία μιλάμε - θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε όταν πρόκειται για κάταγμα τραυματικής αιτιολογίας )ΚΑΤΑΓΜΑ, και στην περίπτωσή μας εκτός από την σταθεροποίηση του κατάγματος με τις επεμβατικές τεχνικές: ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ
ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση ακρυλικού - ιατρικού τσιμέντου
ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση ακρυλικού - ιατρικού τσιμέντου
ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗ- ΕΛΑΣΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση βιοσυμβατής σιλικόνης
ΣΠΟΝΔΥΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗ -ΕΛΑΣΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με χρήση βιοσυμβατής σιλικόνης, θα πρέπει αρκετές φορές να διενεργηθεί και αποσυμπίεση του νευρικού ιστού με τεχνικές όπως ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ ΤΡΗΜΑΤΕΚΤΟΜΗ και γενικά τεχνικές που ως σκοπό έχουν τον απεγκλωβισμό του νευρικού ιστού από τις οστικές παρασχίδες (τμήματα του κατεαγότος - σπασμένου σπονδύλου) πού προκαλούν ισχιαλγία ή μηραλγία ή ακόμα και καταστάσεις βλάβης του νευρικού ιστού με αποτέλεσμα πάρεση ή παράλυση αυτού (πτώση άκρου ποδός, ιππουριδική συνδρομή κλπ.).


Β.

Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης (αυχένας)


Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (αυχένας - σβέρκος: στην καθομιλουμένη αρκετές φορές) περιλαμβάνει τους πρώτους 7 σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης (Α1-Α2-Α3-Α4-Α5-Α6-Α7) και είναι η περιοχή(μοίρα) της σπονδυλικής στήλης πού ξεκινά αμέσως μετά την κεφαλή, (κεφάλι) - ινίο, μέχρι τον πρώτο θωρακικό σπόνδυλο, δηλ την αρχή της θωρακικής μοίρας(ράχη) της σπονδυλικής στήλης. Τις πιο πολλές φορές είναι ορατό, το τελείωμα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ως ένα εξόγκωμα ,στην αρχή (στο ξεκίνημα) της ράχης μας, το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό και δημιουργείται από την μακριά ακανθώδη απόφυση(ανατομικός όρος τμήματος των σπονδύλων) του τελευταίου- έβδομου αυχενικού σπονδύλου(Α7). Να αναφέρουμε επίσης ότι ο πρώτος (Α1) αυχενικός σπόνδυλος ονομάζεται και Ατλαντας και ο δεύτερος (Α2) αυχενικός σπόνδυλος ονομάζεται και άξονας......
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas-tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο.