Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα και με την Διατρηματική Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


Οσφυϊκή πεταλεκτομή είναι μια χειρουργική τεχνική αποσυμπίεσης που διενεργείται στην σπονδυλική στήλη στην περιοχή της οσφύος (μέση). Πεταλεκτομή όπως το λέει και η λέξη είναι η εκτομή του πετάλου του σπονδύλου, δηλαδή του οπίσθιου τόξου του σπονδύλου, ενός οστέινου σχηματισμού που αποτελεί τμήμα του σπονδύλου και το οποίο υφίσταται τέτοιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις με αποτέλεσμα να στενεύει ο σπονδυλικός σωλήνας και να πιέζεται ο νευρικός ιστός. Με την αφαίρεση του πετάλου του σπονδύλου, την πεταλεκτομή δηλαδή, αποσυμπιέζεται ο νευρικός ιστός και εξαλείφονται τα συμπτώματα που ποικίλουν από ισχιαλγία (πόνος στο πόδι) μέχρι παραπάρεση (αρχόμενη παράλυση), ιππουριδική συνδρομή (σύνδρομο ιππουρίδας), ακόμα και παράλυση ενός (πτώση ποδός) ή και των δύο ποδιών.

Η οσφυϊκή πεταλεκτομή είναι μια βαριά επέμβαση της σπονδυλικής στήλης, απαιτεί μετάγγιση αίματος. Γίνεται με γενική αναισθησία, συνήθως συνοδεύεται από σπονδυλοδεσία και απαιτεί μακρό χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και μεγάλο χρόνο αποκατάστασης και επιστροφής στις δραστηριότητες. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή τα τελευταία χρόνια διενεργείται ενδοσκοπικά, σε συνδυασμό με την ενδοσκοπική δισκεκτομή, με τοπική αναισθησία, χωρίς μετάγγιση και χωρίς την διενέργεια σπονδυλοδεσίας, με άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες και αυθημερόν εξιτήριο.

Η οσφυϊκή πεταλεκτομή λοιπόν διενεργείται στις περιπτώσεις που υπάρχει συμπτωματική οσφυϊκή στένωση, δηλαδή στένωση σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας (μέση) η οποία δίνει συμπτώματα, διότι μπορεί να υπάρχει οσφυϊκή στένωση αλλά συμπτωματική, δηλαδή να υπάρχει μόνο ως ακτινολογικό εύρημα, η οποία δεν χρήζει αντιμετώπισης. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή όταν διενεργείται με τον σωστό τρόπο και υπό τις σωστές ενδείξεις είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του χειρουργού και δίνει άμεσα λύση στο πρόβλημα και μάλιστα με τις νέες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, πεταλεκτομή) μπορεί να διενεργηθεί από μικρή τομή διαδερμικά, αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και μέθη, με γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες και αυθημερόν εξιτήριο.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα. Με τις καινοτόμες τεχνικές (διατρηματική δισκοπλαστική (discogel), ενδοσκοπική δισκεκτομή, διαδερμική σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική- ελαστοπλαστική) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων, και σε αρκετές χωρίς επέμβαση με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (disco gel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mass tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.