1. Αυχεναλγία: είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στην περιοχή του αυχένα (σβέρκος).

2. Oσφυαλγία (πόνος στη μέση): είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στην περιοχή της οσφύος (μέση).

3. Iσχιαλγία (πόνος στο πόδι): είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στην διαδρομή του ισχιακού νεύρου δηλαδή γλουτός, οπίσθια επιφάνεια μηρού (μπούτι), γαστροκνημία(γάμπα), πέλμα(πατούσα).

4. Μηραλγία: πόνος που εκδηλώνεται στην διαδρομή του μηριαίου νεύρου δηλαδή πρόσθια επιφάνεια μηρού (μπούτι) και ορισμένες φορές και στη βουβωνική περιοχή (ελιά).

5. Πόνος στο χέρι ή βραχιαλγία: εδώ έχουμε πόνο στο ένα ή και στα δύο άνω άκρα (χέρια) που μπορεί να αρχίζει από την περιοχή του ώμου και να επεκτείνεται μέχρι τα δάχτυλα.

6. Οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου): όπως το λέει και η λέξη είναι κήλη του δίσκου μεταξύ των σπονδύλων που εμφανίζεται στην περιοχή της οσφύος (μέση) είναι δηλαδή κήλη στη μέση.

7. Αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου): αντίστοιχα είναι κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου που εμφανίζεται στην περιοχή της αυχενικής μοίρας (σβέρκος) αυχένας.

8. Θωρακική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου): κήλη που εμφανίζεται στους δίσκους της θωρακικής μοίρας

9. Στένωση σπονδυλικής στήλης: η κατάσταση εκείνη κατά την οποία λόγω εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης οι χώροι της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο μικροί δηλαδή στενεύουν εξ' ου και ο όρος στένωση.

10. Αυχενική στένωση: όταν η στένωση σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στον αυχένα.

11. Οσφυϊκή στένωση: όταν η στένωση σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στη περιοχή της οσφύος (μέση), στένωση στη μέση.

12. Aυχενική μυελοπάθεια: όταν λόγω πίεσης του νωτιαίου μυελού στην περιοχή του αυχένα ή λόγω άλλων καταστάσεων (πχ πολλαπλή σκλήρυνση) ο νωτιαίος μυελός πάσχει.

13. Αστάθεια σπονδυλικής στήλης: όταν λόγω εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται επώδυνες μικροκινήσεις (τις τάξης των χιλιοστών) που φυσιολογικά δεν υπάρχουν, δηλαδή η σπονδυλική στήλη έχει χάσει την σταθεροτητά της.

14. Οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση: όπως το λέει και η λέξη υπάρχει ολίσθηση (μετατόπιση) του ενός σπονδύλου σε σχέση με τον άλλο τα αιτία είναι ποικίλα (εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου, τραυματική η συγγενής σπονδυλόλυση κλπ) και συνήθως συνοδεύεται με οσφυϊκή στένωση (στένωση σπονδύλου) που μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή του νωτιαίου σωλήνα (στένωση σπονδυλικού σωλήνα) ή στην περιοχή του τρήματος (στένωση μεσοσπονδυλίου τρήματος) ή και των δύο μαζί και μπορεί να προκαλεί σχεδόν το σύνολο των συμπτωμάτων από οσφυαλγία (πόνο στη μέση), ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) μέχρι ιππουριδική συνδρομή και παράλυση αν εξελιχθεί.

15. Αυχενική σπονδυλολίσθηση: αντίστοιχα ολίσθηση σπονδύλων στην περιοχή του αυχένα.

16. Σκολίωση της σπονδυλικής στήλης: είναι μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, μια στρέψη της δηλαδή (σκολιός: στρεβλός) που συνήθως είναι ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας) και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά κορίτσια.

17. Κύφωση σπονδυλικής στήλης: εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή της θωρακικής μοίρας (ράχη) και εκδηλώνεται με αύξηση της φυσιολογικής γωνίωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που φυσιολογικά είναι περίπου 40 μοίρες. Τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε οστεοχονδρίτιδα (νόσος Scheuermann) και αφορά πιο πολύ νέα αγόρια.

18. Διαταραχές ούρησης


Κάνοντας τέλος μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε κατά το δυνατόν τις διάφορες παθήσεις - καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης, και στις τρεις μοίρες της, δηλαδή αυχενική (αυχένας - σβέρκος), θωρακική(ράχη - πλάτη) και οσφυϊκή(μέση) όπως και ιερή (οσφυοϊερα μοίρα) που προκαλούν τα διάφορα συμπτώματα της σπονδυλικής στήλης, δημιουργήσαμε το άρθρο: συμπτώματα παθήσεις θεραπείες κάνοντας και μια μνεία στις επεμβατικές θεραπείες επιγραμματικά. Το άρθρο αυτό με τον ως άνω τίτλο είναι διαρκές και εμπλουτίζεται συνεχώς προσπαθώντας πάντα να ενημερώνει για καινούργιες επεμβατικές τεχνικές στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και φέρει στον τίτλο: ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Συμπτώματα - παθήσεις - θεραπεία
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.