Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 (πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα) είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεωνΗ δυσκολία στο περπάτημα είναι μια γενική έννοια που άπτεται πολλών λειτουργιών του σώματος (μυοσκελετικό, κυκλοφορικό, νευρικό σύστημα κλπ) και διαφόρων ειδικοτήτων (ορθοπαιδικής, νευρολογίας, νευροχειρουργικής, αγγειοχειρουργικής, καρδιολογίας κλπ). Δυσκολία στο περπάτημα μπορεί να εμφανίζεται σε έναν ασθενή που έχει πρόβλημα με το ισχίο του (οστεοαρθρίτιδα ισχίου), σε ασθενή με οσφυϊκή στένωση και πόνο στο πόδι ή στα πόδια και κατ' επέκταση εμφανίζει και διαλείπουσα χωλότητα, σε ασθενή με αγγειολογικό πρόβλημα (φλεβική ανεπάρκεια, στένωση αρτηριών κλπ), επίσης σε ασθενείς με νευρολογικά προβλήματα (πολλαπλή σκλήρυνση). Είναι πολύ σημαντικό για τον ιατρό που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη να έχει την εμπειρία να διαφοροδιαγνώσει το αίτιο για να δώσει και την κατάλληλη λύση.

Θα αναφέρουμε κάποιες χειρουργικές τεχνικές αλλά και μη καθαρά χειρουργικές τεχικές που έχουν θέση στην επίλυση του προβλήματος της δυσχέρειας βάδισης, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και αφού έχουν αποτύχει οι συντηρητικές αγωγές εκεί ασφαλώς που έχουν ένδειξη.
Στις χειρουργικές τεχνικές θα αναφέρουμε: την πεταλεκτομή, την δισκεκτομή (ανοιχτή κλασική δισκεκτομή, μικροδισκεκτομή - με χρήση κυρίως ηλεκτρικού μικροσκοπίου, ενδοσκοπική δισκεκτομή - με χρήση ενδοσκοπίου), την τρηματεκτομή (κλασική ανοιχτή, με χρήση ενδοσκοπίου που στην ουσία γίνεται διεύρυνση του τρήματος με την χρήση ενδοσκοπίου, τρηματεκτομή που συνοδεύεται από διατρηματική σπονδυλοδεσία κλπ).
Στις μη καθαρά χειρουργικές - επεμβατικές τεχνικές θα αναφέρουμε την Δισκοπλαστική με έγχυση ενδοδισκικού τζελ(discogel),την πυρηνοπλαστική - Δισκοπλαστική με χρήση ραδιοσυχνοτήτων(RF). Και γενικά τεχνικές που σαν στόχο έχουν την άρση της πίεσης του νευρικού ιστού (νεύρα - ρίζες, νωτιαίος μυελός) από ιστούς και δομές του σώματος που τον πιέζουν (συμπιέζουν) εξ ου και ο όρος αποσυμπίεση ως στόχος των παραπάνω τεχνικών.
Να τονίσουμε επίσης την διαφορά μεταξύ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ γενικά ενός ασθενούς που πολλές φορές συνοδεύεται με ίλιγγο - ζάλη και γενικά συμπτώματα κεντρικού νευρικού συστήματος και που τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε παθήσεις του εγκεφάλου, λαβύρινθου κλπ, με την ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ που σημαίνει ότι δεν είναι σταθερή η δομή της σπονδυλικής στήλης.
Και τα δυο, δηλ η ΑΣΤΑΘΕΙΑ σαν σύμπτωμα και η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ , μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα ΔΥΣΧΕΡΙΑ ΒΑΔΙΣΗΣ είναι όμως δυο τελείως διαφορετικά πράγματα που χρήζουν διαφορετικής προσέγγισης και αντιμετώπισης.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.