Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 (πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα) είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων1. H οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη στη μέση) πάντα χειρουργείται;
Όχι, μπορούμε να πούμε ότι τις πιο πολλές φορές η αντιμετώπιση θα είναι συντηρητική (παυσίπονα, φυσικοθεραπεία κλπ). Μόνο ένα ποσοστό περίπου 10% θα καταλήξει στην χειρουργική αντιμετώπιση.

2. Πώς δημιουργείται η οσφυϊκή δισκοκήλη;
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αφυδατώνεται, εκφυλίζεται και το περίβλημά του δηλαδή ο ινώδης δακτύλιος γίνεται πιο ασθενής με αποτέλεσμα να υφίσταται ρωγμές και το περιεχόμενό του δηλαδή ο πηκτοειδής πυρήνας να προβάλει (όπως το εξώγκωμα σαμπρέλας ποδηλάτου όταν σε ένα σημείο ξεχυλώνει) και να προκαλεί την κήλη.

3. Γιατί ονομάζεται δισκοκήλη;
Η λέξη κήλη υποδηλώνει προβολή δηλαδή κάτι που εξέρχεται (προβάλει) κάπου.

4. Η οσφυϊκή δισκοκήλη προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία);
Όχι, ο χαλασμένος δίσκος και ιδιαίτερα ο ινώδης δακτύλιος μπορεί να προκαλεί πόνο στη μέση, η ίδια η κήλη δεν προκαλεί οσφυαλγία (πόνο στη μέση).

5. Τί πόνο προκαλεί η οσφυϊκή δισκοκήλη;
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφύ προκαλεί ισχιαλγία, μηραλγία (πόνο στο πόδι), πόνο στην βουβωνική περιοχή, πόνο στα γεννητικά όργανα κλπ αλλά όχι πόνο στη μέση. Θεωρία ότι η δισκοκήλη οσφύος προκαλεί οσφυαλγία (πόνο στη μέση) λόγω πίεσης της μήνιγγας δεν έχει τεκμηριωθεί.

6. Η κήλη στη μέση προκαλεί προβλήματα στην ούρηση;
Βεβαίως και είναι ένας πολύ ανησυχητικός παράγοντας που πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν ο χειρουργός γιατί από το αν και πότε πρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής εξαρτάται η φυσιολογική λειτουργία της ούρησης. Οι διαταραχές της ούρησης συνέπεια οσφυϊκής δισκοκήλης μπορεί να είναι του τύπου της συχνοουρίας ή της ακράτειας δηλαδή ή να πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα ή να του φύγουν τα ουρά δηλαδή να χάσει τον έλεγχο.

7. Ποιά είναι η καλύτερη εξέταση στην οποία πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής για να διαγνωσθεί η οσφυϊκή δισκοκήλη(κήλη στη μέση);
Η μαγνητική τομογραφία.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.