Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


Πόνος στο Πόδι (Ισχιαλγία) και σύγχρονες αναίμακτες - καινοτόμες τεχνικές αντιμετώπισης MISS (Μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης)


Ο πόνος στο πόδι χαρακτηρίζεται ως ισχιαλγία μόνο αν υπάρχει πίεση του ισχιακού νεύρου ως επί το πλείστον στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης και μάλιστα στην οσφυϊκή της μοίρα (μέση). Το κάτω άκρο γιατί αυτός είναι ο σωστός όρος (πόδι είναι το τελείωμα του κάτω άκρου από τον αστράγαλο: έξω σφυρό και κάτω αλλά για λόγους κατανοήσης το αποκαλούμε πόδι) πονάει για διάφορους λόγους όπως είναι τραύματα, αγγειακής αιτιολογίας προβλήματα, φλεγμονές, αρθρίτιδες πχ οστεοαρθρίτιδα ισχίου - γόνατος κλπ. Το κομμάτι που θα εξετάσουμε είναι καθαρά ο πόνος στο πόδι που οφείλεται σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης δηλαδή τον πόνο στο πόδι που καλείται ισχιαλγία. Ονομάζεται έτσι λόγω πίεσης του μεγαλύτερου νεύρου του ανθρωπίνου σώματος δηλαδή του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο δημιουργείται από την ένωση νεύρων (ριζών) της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και μάλιστα των τριών τελευταίων (Ο4 Ο5 Ι1). Οι πιο πάνω ρίζες (Ο1 Ο2 Ο3) σχηματίζουν το μηριαίο νεύρο (μηραλγία) για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο κεφάλαιο. Η πίεση κατά κύριο λόγο κατά την ισχιαλγία εμφανίζεται στις ρίζες (νεύρα) και πολύ σπάνια στο ίδιο το νεύρο όπως πχ το σύνδρομο του απιοειδούς.

Η πίεση των ριζών που προκαλούν τον πόνο στο πόδι (ισχιαλγία) μπορεί να οφείλεται σε δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου), σε οσφυϊκή στένωση, σε σπονδυλολίσθηση, σε στένωση τρήματος κλπ. Πολύ καθοριστική είναι η τεκμηρίωση του αιτίου στο οποίο οφείλεται ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία) ώστε να ακολουθηθεί και η κατάλληλη αγωγή. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει λάθος διάγνωση με αποτέλεσμα λάθος χειρουργική επέμβαση. Ασθενής λοιπόν με πόνο στη βουβωνική περιοχή (ελιά) και δισκοκήλη στη μέση και εικόνα οστεοαρθρίτιδας (ακτινολογικά) έχει υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ενώ έπρεπε να υποβληθεί σε δισκεκτομή. Καλό θα είναι ο ιατρός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη να έχει ορθοπαιδική και νευροχειρουργική εμπειρία ώστε να μπορεί με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια να θέσει την διάγνωση του αιτίου στο οποίο οφείλεται ο πόνος στο πόδι (ισχιαλγία).

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.