Η Δισκοπλαστική RF πυρηνοπλαστική με χρήση ραδιοσυχνοτήτων είναι μια καινοτόμος, αναίμακτη τεχνική θεραπείας των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης που αφορούν τον μεσοσπονδύλιο δίσκο η οποία διενεργείται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), υπό ακτινολογική (C-ARM) καθοδήγηση. Σαν σκοπό της έχει την εξάχνωση και κατά συνέπεια συρρίκνωση του τμήματος του πηκτοειδούς πυρήνα ο οποίος δημιουργεί την δισκοκήλη ({η τεχνική διενεργείται με χρήση λεπτού ηλεκτροδίου ραδιοσυχνοτήτων που εισάγεται μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο διά ειδικής βελόνης, ως επί το πλείστον (τουλάχιστον στην δική μας ομάδα), ή δια λεπτών μικροεργαλείων - μικροσωληνών κοίλων δηλαδή κούφιων - dilators - trocars της τάξης των 2-4 χιλιοστών σε πάχος, ανάλογα πάντα με την εργαλειοσειρά που έχει επιλεχθεί δεδομένου ότι τέτοιες, καινοτόμες τελευταίου τύπου αναβαθμισμένες και με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας κίνησης, εργαλειοσειρές: βελόνες-trocars-dilators-ηλεκτρόδια ραδιοσυχνοτήτων (κατά κύριο λόγο) κλπ. έχουν αναπτύξει και κατασκευάσει διάφορες επιστημονικές ομάδες - εταιρείες σε διάφορα μέρη του κόσμου Ευρώπη Ασία κλπ.}) με αποτέλεσμα την άρση της πίεσης επί του νευρικού ιστού (δηλαδή αποσυμπίεση) και κατά συνέπεια θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας και την αποφυγή του κανονικού χειρουργείου (πχ δισκεκτομής) αλλά και τη θεραπεία της σκέτης οσφυαλγίας στις περιπτώσεις που αυτή οφείλεται στην ρήξη (σκίσιμο) των ινών του ινώδους δακτυλίου και την αποφυγή έτσι του κανονικού χειρουργείου.
Ομοίως η τεχνική αυτή (Δισκοπλαστική (RF) πυρηνοπλαστική ) έχει θέση και στην θεραπεία του αυχενοβραχιονίου πόνου που οφείλεται στην δισκοπάθεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ).

Η Δισκοπλαστική RF πυρηνοπλαστική (RF: radiofrequency) είναι μια τεχνική εύκολη για τον ασθενή, δεν είναι κανονικό χειρουργείο και μια επιτυχημένη Δισκοπλαστική RF πυρηνοπλαστική επιφέρει τα αποτελέσματα του κανονικού χειρουργείου (π.χ. της δισκεκτομής) με αποτέλεσμα την ανακούφιση κυρίως του πόνου, δηλ. της ισχιαλγίας (πόνος στο πόδι στην κατανομή του ισχιακού νεύρου), της οσφυοϊσχιαλγίας (πόνος στην μέση και στο πόδι στην κατανομή του ισχιακού νεύρου), του αυχενοβραχιονίου πόνου (πόνος στον αυχένα με επέκταση στο ένα ή και στα δύο χέρια), πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια, στο άνω άκρο για να ακριβολογούμε, που οφείλεται σε δισκοκήλη του αυχένα, αλλά και της μηραλγίας (πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού, στην κατανομή του μηριαίου νεύρου) όταν αυτή οφείλεται σε πίεση του νευρικού ιστού από εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και δημιουργία δισκοκήλης και γενικά καταστάσεις που οφείλονται στην εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και δημιουργία δισκοκήλης με αποτέλεσμα την πίεση επί του νευρικού ιστού και την πρόκληση ως επί το πλείστον του συμπτώματος του πόνου.

Η Δισκοπλαστική (RF) πυρηνοπλαστική είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας της σπονδυλικής στήλης η οποία εφαρμόζεται από χειρουργούς (ορθοπαιδικούς ή νευροχειρουργούς) κυρίως, οι οποίοι ασχολούνται με παθήσεις σπονδυλικής στήλης όπως είναι η ομάδα μας η οποία σαν κύρια ασχολία και αντικείμενο έχει τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και ασπάζεται την τεχνική της Δισκοπλαστικής (RF) πυρηνοπλαστικής .

Να τονίσουμε επίσης ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και επιστήμης τελευταία έχει καταστήσει εφικτή την δημιουργία καινοτόμων εργαλειοσειρών, προς χρήση των ραδιοσυχνοτήτων που προαναφέραμε, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολότερη χρήση από τον θεράποντα.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Ενδεικτικά περιστατικό ομάδας μαςΑσθενής: Κ.Π., 49 ετών με οσφυοϊσχιαλγία άμφω
Επέμβαση: Δισκοπλαστική RF πυρηνοπλαστική Ο4-Ο5(27.03.2023)
Ο ασθενής αμέσως μετά την Δισκοπλαστική RF πυρηνοπλαστική Ο4-Ο5
Επανεξέταση 6 εβδομάδων_________________________________________________________________________________________________________________________

Ενδεικτικά

Ενημερωτικά animations videosΟσφυϊκή μοίρα (οσφύς-μέση)
Αυχενική μοίρα (αυχένας)Οσφυϊκή μοίρα (οσφύς-μέση)

ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.