Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 (πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα) είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Δισκοκήλη) Οσφύος και σύγχρονες αναίμακτες - καινοτόμες τεχνικές αντιμετώπισης MISS (Μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης)


Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (οσφυϊκή δισκοκήλη) οσφύος είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και λαμβάνει χώρα στην περιοχή της οσφύος (μέση), γι' αυτό και ονομάζεται οσφυϊκή δισκοκήλη ή κήλη στη μέση. Τις πιο πολλές φορές οφείλεται στην εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοπάθεια) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Άλλες φορές μπορεί να δημιουργηθεί οσφυϊκή δισκοκήλη μετά από τραυματισμό (σήκωμα βάρους, ατύχημα κλπ.) και ονομάζεται τραυματική δισκοκήλη σε έναν καθ' όλα υγιή δίσκο. Είναι πιο συχνή στις ηλικίες 25-40 ετών και προκαλεί συνήθως ισχιαλγία ή μηραλγία (πόνο στο πόδι). Η ισχιαλγία (πόνος στο πόδι) οφείλεται στην πίεση κάποιου νεύρου της οσφύος από την δισκοκήλη. Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί με μούδιασμα στο πόδι και κάποιες φορές με μερική απώλεια της δύναμης (πάρεση) που μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη απώλεια της δύναμης (παράλυση) τμήματος του ποδιού πχ πτώση άκρου ποδός (drop foot) που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να αφήσει στον ασθενή μόνιμο πρόβλημα. Άλλη πολύ σημαντική και επείγουσα κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και των δύο ποδιών του ασθενή από οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) είναι η ιππουριδική συνδρομή. Η ιππουριδική συνδρομή είναι από τις πιο επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει μια δισκοκήλη στην οσφύ και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης το πρώτο έως το δεύτερο 24ωρο. Ο επεμβατικός τρόπος της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι κατά κανόνα η δισκεκτομή, ανοιχτή κλασική, μικροδισκεκτομή, ενδοσκοπική δισκεκτομή με τοπική αναισθησία και τα τελευταία 2-3 χρόνια η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) (hernia hunting) που προκαλεί συρρίκνωση και εξαφάνιση της κήλης και της πίεσης του νεύρου με έκχυση ενδοδισκικού τζελ στην περιοχή του μεσοσπονδυλίου δίσκου με λεπτή βελόνα, χωρίς χειρουργείο, μια τεχνική που τείνει να αντικαταστήσει σχεδόν πλήρως τις δισκεκτομές (ακόμα και τις ενδοσκοπικές) στην ομάδα μας.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test).
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.