Αυχεναλγία (Πόνος στον Αυχένα) και σύγχρονες αναίμακτες - καινοτόμες τεχνικές αντιμετώπισης MISS (Μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης)


Η αυχεναλγία (πόνος στoν αυχένα) όπως το λέει και η λέξη είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην πρώτη περιοχή (μοίρα) της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή την αυχενική. Ο αυχένας (σβέρκος) αποτελείται από τους επτά πρώτους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη. Η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική για το ανθρώπινο σώμα μιας και εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες (στήριξη κεφαλής, στροφή κάμψη έκταση κεφαλής, προστασία ευαίσθητων ιστών όπως νευρικό ιστό: νωτιαίο μυελό και νεύρα, αγγεία: σπονδυλικές αρτηρίες κλπ) του σώματος.

Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) λοιπόν καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή του ανθρώπου και ιδιαίτερα όταν εμφανίζεται κατά τον ύπνο προκαλεί προβλήματα κόπωσης λόγω μη επάρκειας ύπνου, ψυχολογικά προβλήματα και δεν είναι και λίγες οι φορές που οι ασθενείς με αυχεναλγία (πόνο στoν αυχένα) καταφεύγουν σε ψυχολόγους ή ψυχίατρους.

Η αυχεναλγία (πόνος στoν αυχένα) είναι ένα κοινό σύμπτωμα και εμφανίζεται αρκετά συχνά στον πληθυσμό ιδιαίτερα σε γυναίκες.

Το αίτιο της αυχεναλγίας (πόνος στον αυχένα) είναι τις πιο πολλές φορές η παρατεταμένη κάμψη της κεφαλής (εργασία σε κομπιούτερ το οποίο βρίσκεται σε θέση κάτω απ το επίπεδο των ματιών, πολλά μαξιλάρια στον ύπνο κλπ). Είναι γνωστό ότι η κάμψη της κεφαλής προκαλεί εκφύλιση στο βασικό σταθεροποιητικό στοιχείο στην αυχενική σπονδυλική στήλη που είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος. Η αυχεναλγία (πόνος στoν αυχένα) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου και στις περιπτώσεις που αποτυχαίνουν οι συντηρητικές θεραπείες ο ασθενής καταλήγει στην χειρουργική αντιμετώπιση με πρόσθια δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία, το κλασικό δηλαδή χειρουργείο στον αυχένα.

Τα τελευταία χρόνια με την δισκοπλαστική (discogel) πολλά από αυτά τα χειρουργεία αποφεύγονται, αναίμακτα, με την έκχυση, με λεπτή βελόνα και τοπική αναισθησία και μέθη, της δισκογέλης (discogel) στον εκφυλισμένο (κατεστραμμένο) μεσοσπονδύλιο δίσκο δίνοντας του τη δυνατότητα και το ερέθισμα να επαναδιοργανωθεί τρόπον τινά και να καταστεί ανώδυνος.

Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) μπορεί να συνδυάζεται με πόνο στο χέρι, με πόνο και στα δύο χέρια, με παράλυση ή πάρεση στο ένα ή στα δύο χέρια, με παράλυση ή πάρεση και στα πόδια. Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) όταν συνδυάζεται με προβλήματα και στο χέρι αναφέρεται ως αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο και όταν συνδυάζεται με πιο πολλές καταστάσεις (πόνος στο χέρι, πάρεση κλπ) συχνά αναφέρεται με τον αδόκιμο όρο αυχενικό σύνδρομο η αυχενικό.

Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) τις πιο πολλές φορές αντιμετωπίζεται συντηρητικά (φυσικοθεραπείες, παυσίπονα), λίγες είναι οι φορές που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης (χειρουργείο στον αυχένα). Γενικά μπορούμε να πούμε ότι η αυχεναλγία (πόνος στον αυχενα) πρέπει να χειρουργηθεί όταν δεν υποχωρεί με συντηρητικές μεθόδους, όταν συνοδεύεται από πόνο στο χέρι που δεν υφίεται, όταν συνοδεύεται από παράλυση, αδυναμία στα χέρια κλπ.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται τις πιο πολλές φορές στην κλασική πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία, αυχενική πεταλεκτομή και σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπική δισκεκτομή, και τελευταία με την δισκοπλαστική (discogel) που με λεπτή βελόνα υπό τοπική αναισθησία γίνεται έγχυση στον μεσοσπονδύλιο δίσκο της δισκογέλης και επιφέρει τέτοιες φυσικοχημικές αλλαγές στον δίσκο ώστε αυτός να καταστεί ανώδυνος, να μειωθεί ή να εξαφανιστεί η δισκοκήλη με αποτέλεσμα την θεραπεία χωρίς χειρουργείο στις περισσότερες των περιπτώσεων.

ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.