1. Oσφυϊκή πεταλεκτομή γίνεται και στον αυχένα;
Οσφυϊκή πεταλεκτομή είναι η πεταλεκτομή που γίνεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης λόγω οσφυϊκής στένωσης. Στον αυχένα γίνεται πεταλεκτομή η οποία ονομάζεται αυχενική πεταλεκτομή. Πεταλεκτομή< λοιπόν γίνεται και στις τρεις περιοχές της σπονδυλικής στήλης και ανάλογα ονομάζεται οσφυϊκή πεταλεκτομή, αυχενική πεταλεκτομή κοκ.

2. Η πεταλεκτομή έχει σχέση με την οσφυϊκή στένωση;
Η πεταλεκτομή της οσφύος, δηλαδή η οσφυϊκή πεταλεκτομή γίνεται στις περίπτωσης που υπάρχει οσφυϊκή στένωση.

3. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή σε ποιες περιπτώσεις διενεργείται;
Η πεταλεκτομή διενεργείται στις περιπτώσεις που έχουμε συμπτωματική στένωση στην οσφυϊκή μοίρα, δηλαδή πόνο στο ένα (ισχιαλγία) ή και στα δυο πόδια, αδυναμία στα πόδια, διαλείπουσα χωλότητα, ιππουριδική συνδρομή.

4. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή γίνεται πάντα ανοιχτά με γενική αναισθησία και μετάγγιση;
Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης η οσφυϊκή πεταλεκτομή διενεργείται ενδοσκοπικά, δηλαδή με ενδοσκόπιο και τοπική αναισθησία, αναίμακτα (χωρίς μετάγγιση), διαδερμικά (από τομή μόλις ενός εκατοστού) και αυθημερόν εξιτήριο και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες.

5. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή πρέπει πάντα να συνδυάζεται με σπονδυλοδεσία;
Αν δεν αφαιρεθούν οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης δεν είναι αναγκαία η σπονδυλοδεσία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθούν προκειμένου να γίνει σωστή αποσυμπίεση και συνεπώς θα πρέπει να διενεργηθεί οσφυϊκή σπονδυλοδεσία.

6. Η πεταλεκτομή δημιουργεί αστάθεια στη σπονδυλική στήλη;
Στις πιο πολλές των περιπτώσεων (αν είναι ευρεία η πεταλεκτομή) ναι και τότε πρέπει να διενεργείται και σπονδυλοδεσία.

7. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή θεραπεύει την οσφυϊκή αστάθεια;
Όχι, αντιθέτως την επιδεινώνει.

8. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή θεραπεύει την οσφυαλγία (πόνο στη μέση);
Γενικά δεν την θεραπεύει, αντιθέτως μπορεί να την επιδεινώσει γι' αυτό και χρειάζεται οσφυϊκή σπονδυλοδεσία. Η θεωρία ότι η στένωση οσφυϊκής μοίρας προκαλεί πίεση στην μήνιγγα και οσφυαλγία δεν έχει τεκμηριωθεί.

9. Η οσφυϊκή πεταλεκτομή σε ποιες περιπτώσεις είναι επείγουσα;
Η οσφυϊκή πεταλεκτομή είναι επείγουσα στην ιππουριδική συνδρομή, στην οξεία πλήρη πτώση ποδός και στην αρχόμενη που επιδεινώνεται, σε διαταραχές ούρησης που οφείλονται στην σπονδυλική στήλη και την απόφαση πάντα θα την πάρει ο ειδικός χειρουργός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη (ορθοπαιδικός ή νευροχειρουργός).

10. Οσφυϊκή πεταλεκτομή διενεργείται πάντα στην οσφυϊκή στένωση;
Όχι, η οσφυϊκή στένωση είναι κατά κύριο λόγο ακτινολογικό εύρημα, μόνο η οσφυϊκή στένωση που δίνει συμπτώματα χρήζει οσφυϊκής πεταλεκτομής.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" και σε άλλα σημεία της έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.