Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 (πρώτη ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα) είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


1. Η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) σχετίζεται με την κεφαλαλγία;
Αρκετές φορές η αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα) και η κεφαλαλγία συνυπάρχουν και δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από μια επέμβαση στον αυχένα υφίεται και η κεφαλαλγία. Πρέπει πάντα να αποκλειστούν άλλα αίτια και μετά να αποδοθεί η κεφαλαλγία στα προβλήματα του αυχένα.

2. Ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) πότε πρέπει να χειρουργηθεί;
α) Όταν είναι μόνιμος
β) Όταν συνοδεύεται από επιδεινούμενη νευρολογική σημειολογία
γ) Όταν είναι αποτέλεσμα κάκωσης με ασταθές κάταγμα αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης

3. Ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) σε τι ποσοστό χειρουργείται;
Περίπου 10%.

4. Σε τι οφείλεται ο πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία);
α) Αυχενική σπονδύλωση
β) Τραυματική δισκοκήλη
γ) Αυχενική δισκοκήλη
δ) Κάταγμα αυχένα
ε) Μυοσυνδεσμική κάκωση από κακές θέσεις σώματος (κάμψη πολύωρη κεφαλής στη δουλειά, υπολογιστής σε χαμηλή θέση, πολλά μαξιλάρια στον ύπνο κλπ)
στ) Κακώσεις αυχένα με ή χωρίς κάταγμα ή εξάρθημα (κάταγμα σώματος σπονδύλου, κάταγμα οδόντος, κάταγμα άτλαντος (Jefferson), δίκην μαστιγίου (whiplash injury) κλπ

5. Ο πόνος στον αυχένα (αυχενικό) από τι μπορεί να συνοδεύεται;
α) Από κεφαλαλγία (πόνο στο κεφάλι)
β) Από ίλιγγο (ζάλη)
γ) Από πόνο στο χέρι
δ) Από πόνο στην ωμοπλάτη
ε) Από πόνο στη στήθος (πιο σπάνια)

6. Ο πόνος στον αυχένα (αυχενικό) πότε είναι επικίνδυνος;
Όταν συνοδεύεται από δυσκολία στη βάδιση, διαταραχές ούρησης, αδυναμία στα χέρια.

7. Ο πόνος στον αυχένα (αυχενικό) πότε χειρουργείται;
Όταν αποτυχαίνουν οι συντηρητικές θεραπείες (παυσίπονα, φυσικοθεραπεία κλπ) και είναι μόνιμος.

8. Ποια η πρόληψη για το πόνο στον αυχένα (αυχενικό);
α) Αποφυγή κάμψης κεφαλής κατά την εργασία (ανύψωση υπολογιστή στο ύψος των ματιών)
β) Ένα μαξιλάρι μόνο στον ύπνο
γ) Τακτική άσκηση

9. Ο πόνος στον αυχένα (αυχενικό) προκαλεί πονοκέφαλο;
Το αίτιο του πόνου στον αυχένα (αυχενική δισκοκήλη, οστεόφυτα κλπ) μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

10. Ο πόνος στον αυχένα (αυχενικό) πως αντιμετωπίζεται χειρουργικά;
Με πρόσθια δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία. Επίσης μπορεί να αντιμετωπισθεί με δισκοπλαστική αυχένα (discogel), χωρίς χειρουργείο, με τοπική αναισθησία και αυθημερόν εξιτήριο.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.