Οσφυϊκή Σπονδυλολίσθηση και σύγχρονες αναίμακτες - καινοτόμες τεχνικές αντιμετώπισης MISS (Μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης)


Οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση όπως το λέει και η λέξη είναι ολίσθηση (γλίστρημα) του ενός σπονδύλου σε σχέση με τον άλλο, γειτονικό του, υπερκείμενο (από πάνω) ή υποκείμενο (από κάτω).

Το μέγεθος της σπονδυλολίσθησης μετράται με βαθμούς:
- Πρώτος βαθμός: 0-25% ολίσθηση
- Δεύτερος βαθμός: 25-50% ολίσθηση
- Τρίτος βαθμός: 50-75% ολίσθηση
- Τέταρτος βαθμός: 75-100% ολίσθηση
- Και τέλος σπονδυλόπτωση

Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να οφείλεται σε συγγενής λόγους, δηλαδή να υπάρχει από την γέννηση ή επίκτητους, δηλαδή να δημιουργήθηκε, μπορεί να είναι τραυματικής αιτιολογίας, μπορεί να οφείλεται σε υπέρχρηση όπως νεαρά κορίτσια που πραγματοποιούν ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής και συνήθως συνοδεύεται με σπονδυλόλυση, μπορεί να οφείλεται σε εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης (εκφυλισμένος δίσκος που προκαλώντας αστάθεια δημιουργεί ολίσθηση κλπ) και τέλος σέ όγκους σπονδυλικής στήλης.

Η οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλεί συμπτώματα, όπως οσφυαλγία (πόνο στη μέση), ισχιαλγία (πόνο στο πόδι), αδυναμία στα πόδια, διαταραχές ούρησης, ιππουριδική συνδρομή και τέλος αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ακόμα και παράλυση. Η οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση πολλές φορές συνδυάζεται με οσφυϊκή στένωση, με αστάθεια σπονδυλικής στήλης, με στένωση τρήματος ή τμημάτων και συνήθως όταν προκαλεί συμπτώματα η λύση είναι σπονδυλοδεσία είτε κλασική είτε διαδερμική σπονδυλοδεσία με ή χωρίς αποσυμπίεση, δηλαδή πεταλεκτομή ή έμμεση αποσυμπίεση στην περίπτωση διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (πχ παρακοκκυγική) ανάλογα με τα συμπτώματα και το βαθμό της ολίσθησης.

ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.