Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


Το χειρουργείο στη μέση είναι το συχνότερο χειρουργείο της σπονδυλικής στήλης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 450.000 χειρουργικές επεμβάσεις στη μέση στην Αμερική. Οι λόγοι που πραγματοποιείται ένα χειρουργείο στη μέση είναι πολλοί, άλλες φορές είναι επείγοντες όπως πχ ιππουριδική συνδρομή, πτώση άκρου ποδός (drop foot) και άλλες φορές γίνονται για να απαλλαχθεί ο ασθενής από πόνο, οσφυαλγία (πόνο στη μέση) ή ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) - μηραλγία. Την ένδειξη για την επέμβαση στη μέση θα την θέσει ο ειδικός είτε ορθοπαιδικός είτε νευροχειρουργός όπως και θα καθορίσει και το ποια τεχνική θα εφαρμόσει στο χειρουργείο στη μέση. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης το χειρουργείο στη μέση έχει καταστεί εύκολη υπόθεση με λίγο ή και καθόλου χρόνο νοσηλείας, αρκετές φορές με τοπική αναισθησία και μέθη και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το χειρουργείο στη μέση γίνεται βασικά για δυο λόγους. Ο ένας λόγος είναι για να σταθεροποιηθεί η μη σταθερή οσφυϊκή μοίρα (μέση), εκεί δηλαδή που υπάρχει οσφυϊκή αστάθεια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει οσφυαλγία (πόνο στη μέση) και ο άλλος λόγος είναι για να απεγκλωβιστεί (αποσυμπιεστεί) νευρικός ιστός (ρίζα, ρίζες πχ ιππουρίδα) που είναι πιεσμένος και είτε εκδηλώνεται με ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) είτε με έντονο και διαρκές μούδιασμα (αιμωδία) είτε ακόμα και με παράλυση (πτώση ποδός: drop foot, ιππουριδική συνδρομή κλπ).

Έτσι έχουμε τις επεμβάσεις σταθεροποίησης, δηλαδή σπονδυλοδεσία είτε κλασική είναι αυτή είτε διαδερμική και τις επεμβάσεις αποσυμπίεσης, όπως:
- οσφυϊκή δισκεκτομή
- οσφυϊκή μικροδισκεκτομή
- ενδοσκοπική δισκεκτομή
- πεταλεκτομή
- τρηματεκτομή κλπ
Τις πιο πολλές φορές το χειρουργείο στη μέση είναι συνδυασμός των παραπάνω. Ο έμπειρος χειρουργός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη θα επιλέξει το είδος και τους συνδυασμούς των τεχνικών.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.