Το absolute gel είναι μια υγρή γέλη (gel= γέλη=ημίρρευστη μάζα ή ζελατίνη, στην φυσική χρησιμοποιείται επίσης ο όρος πήκτωμα) η οποία εγχέεται-ενίεται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή του εκφυλισμένου πηκτοειδούς πυρήνα, δια ειδικής βελόνης, προς αντιμετώπιση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη). Περιλαμβάνει-αποτελείται από αιθανόλη (ethanol) και παράγωγα κυτταρίνης (cellulose derivatives) και νανοσωματίδια από tungsten (nanoparticles of tungsten) δηλαδή ακτινοσκιερό συστατικό (radiopaque component) προς σχηματισμό μιας ακτινοσκιερής εμφυτεύσιμης ιατρικής συσκευής (radiopaque implantable medical device), device = συσκευή-κατασκευή.
Το absolute gel μετατρέπεται σε ένα εύκαμπτο μόνιμο εμφύτευμα αφού έρθει σε επαφή με το νερό του πηκτοειδούς πυρήνα (ο πηκτοειδής πυρήνας αποτελείται στο μεγαλύτερό του ποσοστό από νερό, όπως και το υπόλοιπο ανθρώπινο σώμα, καθώς γνωρίζουμε), προκαλώντας αρχικά μια αφυδάτωση αυτού (του πηκτoειδούς πυρήνα) από την περιφέρεια προς το κέντρο του μεσοσπονδυλίου δίσκου και σαν αποτέλεσμα ανάκληση (retraction) – αναίρεση, τράβηγμα της κήλης του δίσκου και επαναφορά του πηκτοειδούς πυρήνα στην αρχική του θέση και έτσι ελευθερώνεται από την πίεση το πιεσμένο από την δισκοκήλη νεύρο, δηλαδή αίρεται η πίεση επί του νευρικού ιστού, που προκαλούσε η δισκοκήλη. Επίσης σφραγίζει - επιδιορθώνει κατά το δυνατόν και τις ρήξεις - σκισίματα του μεσοσπονδυλίου δίσκου (του ινώδους δακτυλίου) και καταπολεμείται έτσι και η φλεγμονή που είχε δημιουργηθεί από την επαφή του πηκτοειδούς πυρήνα με τον νευρικό ιστό (νεύρο).
Το absolute gel στηρίζει την λειτουργία του στους μηχανισμούς-διαδικασίες χημειοπυρηνόλυσης (Chemonucleolysis) και προσρόφησης (adsorption)
Η χημειονουκλεόλυση ή χημειοπυρηνόλυση είναι όπως το λέει και η λέξη διαδικασία λύσης - διαλυτοποίησης του πηκτοειδούς πυρήνα, με χημικό τρόπο, η δε προσρόφηση είναι μια διαδικασία η οποία επιτελείται στην επιφάνεια ενός υλικού δηλαδή γίνεται δέσμευση στην επιφάνεια του υλικού κάποιας άλλης ουσίας και διαφέρει με την απορρόφηση στην οποία απορρόφηση το υλικό κατά κύριο λόγο υγρό διαπερνά την συνολική μάζα του άλλου υλικού (υγρό ή στερεό) και διαλύεται μέσα σε αυτό.
Έχει επίσης υποστηρικτικό αποτέλεσμα, στον εκφυλισμένο, χαλασμένο-φθαρμένο (damaged=σκάρτος) μεσοσπονδύλιο δίσκο, ως μόνιμο μαλακό ελαστικό εμφύτευμα. Η τεχνική αυτή έχει εφαρμογή στην αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Είναι τεχνική που αφορά τον μεσοσπονδύλιο δίσκο προς αντιμετώπιση της δισκοπάθειας - δισκοκήλης.
Η διαδικασία γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες και υπό τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία (μέθη) υπό ακτινολογική καθοδήγηση (C-ARM), κατά κανόνα στην αίθουσα χειρουργείου, ο δε ασθενής την ίδια ημέρα μπορεί να λάβει εξιτήριο και να επιστρέψει στην οικία του και στις ήπιες απλές καθημερινές δραστηριότητες πάντα υπό τις οδηγίες του θεράποντος.

Το aboslute gel είναι η νέα ενδοδισκική γέλη (gel), που έχει δημιουργηθεί από επιστήμονες του εξωτερικού, και η οποία (ενδoδισκική γέλη (gel) absolute gel)εγχέεται στον πάσχοντα μεσοσπονδύλιο δίσκο, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Μια επιτυχημένη εφαρμογή της ως άνω τεχνικής μπορεί να καταστήσει δυνατή την αποφυγή χειρουργείου.

03/07/2023:
Διενεργήθηκε η πρώτη έγχυση ενδοδισκικής γέλης (gel) - Absolute gel, στην Ελλάδα, από την ομάδα μας, σε άντρα 36 ετών, σε μεσοσπονδύλιο δίσκο (Ο5-Ι1) της οσφυικής μοίρας (μέση) της σπονδυλικής του στήλης, λόγω αριστερής ισχιαλγίας (πόνος στο κάτω άκρο στην περιοχή κατανομής του ισχιακού νεύρου) σε έδαφος δισκοπάθειας με συνοδό οπισθοπλάγια αριστερή προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου Ο5-Ι1.


_______________________________________________


Ενημερωτικό animation video


_______________________________________________

Ενδεικτικά περιστατικά ομάδας μαςΑσθενής Δ.Γ. 36 ετών με ισχιαλγία αριστερά
Επέμβαση (03/07/2023): Έγχυση ενδοδισκικής γέλης (gel) ABSOLUTE GEL O5-I1 (ΑΡ)

2 ώρες μετά την έγχυση, εξιτήριο, ΑΜΕΣΗ βελτίωση
Επανεξέταση 2,5 μηνών βελτίωση 85-90%
_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ασθενής Τ.Ν. 30 ετών με οσφυοισχιαλγία δεξιά
Επέμβαση (18/09/2023): Έγχυση ενδοδισκικής γέλης (gel) ABSOLUTE GEL Ο3-Ο4 (ΔΕ)


Επανεξεταση 4 εβδομάδων βελτίωση 95%Επανεξεταση 2,5 μηνών βελτίωση 100%

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.