1. Τί είναι η τεχνική Δισκοπλαστικής (discogel), Διατρηματική Δισκοπλαστική;
Είναι μία τεχνική Δισκοπλαστικής (discogel), που εφαρμόζεται από την ομάδα μας Μπενάρδος - MISS τα τελευταία χρόνια, η οποία διενεργείται διά του τρήματος (οπής) του αντίστοιχου επιπέδου της σπονδυλικής στήλης όπου βρίσκεται η μεγάλη κήλη κι επιτρέπει ακόμα καλύτερη προσέγγιση της κήλης. Η τεχνική χρήζει εμπειρίας, κατά την γνώμη μας, ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών χειρουργικής σπονδυλικής στήλης, για την ακριβή τοποθέτηση της βελόνας στο επιλεγμένο από τον ιατρό σημείο του μεσοσπονδυλίου δίσκου, η ομάδα μας διαθέτει εμπειρία κατά την εκπαίδευση της στις εξειδικευμένες κλινικές που έχει εκπαιδευτεί: Aμερικής - Dr Yeung – Αριζόνα, Ευρώπης - Dr Roueten - Ηerne Γερμανίας, Ασίας - Dr. Gung - Choi Wooridool – Σεούλ). Με αυτήν την τεχνική, την Διατρηματική Δισκοπλαστική (discogel) δηλαδή, γίνεται προσέγγιση (εκτός από τον πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου) και στην κήλη, ρίχνοντας φάρμακο (δηλαδή την δισκογέλη-discogel) κατά το δυνατόν και στο σημείο της βλάβης ακριβώς. Έτσι επιτυγχάνεται η μεγάλη μείωση ή ακόμα και η εξαφάνιση της δισκοκήλης σε αρκετές των περιπτώσεων, με αποτέλεσμα τη θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας, αναίμακτα με τοπική αναισθησία με μία ένεση και ο ασθενής δύναται να πάρει εξιτήριο σε 2 ώρες. Μάθετε περισσότερα

2. Τι απαιτεί η τεχνική της Διατρηματικής Δισκοπλαστικής;
Είναι μία τεχνική που απαιτεί κατά τη γνώμη μας εμπειρία από τον χειρουργό σε μικροεπεμβατικές τεχνικές, άριστη γνώση τοπογραφικής ανατομικής και στερεοταξίας της σπονδυλικής στήλης, εμπειρία στον χώρο της δισκοπλαστικής (discogel) και ασφαλώς εξειδικευμένο και κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή κατάλληλο τραπέζι (κρεβάτι) χειρουργείου (με έκκεντρη στήριξη δηλαδή την κολώνα που το στηρίζει στο άκρο του) ώστε να μπορεί να συνδυαστεί με το φορητό ακτινοσκοπικό μηχάνημα (c-arm) και να έχει ο χειρουργός πλήρη εικόνα της οσφύος ανά πάσα στιγμή ώστε να καταφέρει να τοποθετήσει τη βελόνα και στην περιοχή της κήλης, επίσης ειδικό πλαίσιο (cabine frame) στο οποίο τοποθετείται ο ασθενής και το οποίο επιτρέπει την μείωση της οσφυικής λόρδωσης (της φυσιολογικής κούρμπας δηλαδή της μέσης) με αποτέλεσμα να δημιουργείται διάνοιξη του τρήματος ώστε να τοποθετηθεί η βελόνα εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μάθετε περισσότερα


3. Πού και πώς διενεργείται η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel);
Διενεργείται στην αίθουσα του χειρουργείου με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη). Μάθετε περισσότερα

4. Η Διατρηματική Δισκοπλαστικη έχει εφαρμογή στον αυχένα;
Όχι, είναι μια τεχνική που αφορά την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μάθετε περισσότερα

5. Μπορεί να χειροτερέψει ένας ασθενής μετά από δισκοπλαστική (discogel);
H δισκοπλαστική είναι μία τεχνική που εφαρμόζεται (ανάλογα πάντα με το είδος και την βαρύτητα της πάθησης-εκφύλισης του μεσοσπονδυλίου δίσκου) σε ασθενείς, που συνήθως χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, προκειμένου να αποφευχθεί αυτή. Ανάλογα με το είδος της πάθησης και τη βαρύτητα αυτής, το αποτέλεσμα είναι αποφυγή του χειρουργείου και θεραπεία σε ένα μεγάλο ποσοστό (σε ποσοστά που αναφέρουν οι Γάλλοι συνάδελφοι που ξεκίνησαν τη μέθοδο - Μάθετε περισσότερα) και στο υπόλοιπο παραμονή των συμπτωμάτων, ή και επιδείνωση των συμπτωμάτων συνήθως με τον χρόνο και επί εμμονής αυτών ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στην χειρουργική αντιμετώπιση η οποία τελικά δεν απεφεύχθει. Μάθετε περισσότερα

6. Η Διατρηματική Δισκοπλαστική είναι διαφορετική τεχνική από την Δισκοπλαστική;
Όχι πρόκειται για την ίδια τεχνική με πολύ μικρή διαφορά, δεν αλλάζει τίποτα βασικό και ουσιώδες το μόνο που αλλάζει είναι ο προσανατολισμός μέσα στον δίσκο της βελόνας, ώστε να δώσει στο φάρμακο (discogel) θεωρητικά περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στην κήλη. Πάλι η βελόνα τοποθετείται στην περιοχή του πηκτοειδούς πυρήνα αλλά πιο κοντά στην κήλη, δηλαδή όχι τόσο κεντρικά αλλά έκκεντρα, δηλαδή ραχιαία. Είναι τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα από όποιο ιατρό έχει εμπειρία στην Δισκοπλαστική και τις μικροεπεμβατικές τεχνικές. Η πόρτα της ομάδος μας είναι χρόνια ανοικτή για ιατρούς προς απόκτηση αντίστοιχης εμπειρίας.
Το νέο της υπόθεσης είναι πιο πολύ η κλίση του φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος (c-arm) ώστε να είναι ορατό το τρήμα (εξ ου και διατρηματική) ώστε να αλλάξει η γωνία της εισόδου της βελόνας στον δίσκο κατά λίγες μοίρες τόσες όσες απαιτείται για την επίτευξη του σκοπού μας.
Οι κατάλληλες βελόνες που διαθέτει η συσκευασία, όπως και οι περισσότερες τέτοιου είδους βελόνες, επιτρέπουν την έκχυση κατά το δυνατόν στην κατεύθυνση που επιθυμεί ο χειρουργός περιστρέφοντας τες και έτσι εκτός από την περιοχή της κήλης μπορεί να γίνει και έκχυση και στο κέντρο του πηκτοειδούς πυρήνα με μια απλή περιστροφή. Δηλαδή ταυτόχρονα διενεργείται και κλασική Δισκοπλαστική.
Εν κατακλείδι, η διατρηματική Δισκοπλαστική είναι μια βελτιωμένη τρόπον τινά Δισκοπλαστική από την εμπειρία μας που έχουμε αποκομίσει αυτά τα χρόνια της ασχολίας και εκπαίδευσης στην μικροεπεμβατική χειρουργική δίπλα στον καθηγητή Χατζηπαύλου στον οποίο οφείλει και η ομάδα μας την εκπαίδευση της. Μάθετε περισσότεραΕνδεικτικές θέσεις τοποθέτησης βελόνας σε περιστατικά διατρηματικής δισκοπλαστικής (discogel)ενδοτρηματική δισκοπλαστική (discogel) - θέση 1

ενδοτρηματική δισκοπλαστική (discogel) - θέση 2

ενδοτρηματική δισκοπλαστική (discogel) - θέση 3

ενδοτρηματική δισκοπλαστική (discogel) - θέση 4

Πατήστε εδώ για να δείτε μαγνητικές πριν και μετά τη διατρηματική δισκοπλαστική και videos ασθενών
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.