1.Τί είναι ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης;
Είναι η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων σπονδυλικής στήλης με την βοήθεια του ενδοσκοπίου.

2.Η ενδοσκοπική δισκεκτομή λέγεται και μικροδισκεκτομή;
Όχι δεν υπάρχει καμία σχέση (εκτός του ότι είναι και οι δυο δισκεκτομές της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στην οποία αναφερόμαστε σε αυτήν την ερώτηση) και είναι λάθος να θεωρείται συνώνυμη όπως λάθος είναι να χρησιμοποιούνται όροι όπως: μικροενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπική μικροδισκεκτομή κλπ. Η ενδοσκοπική δισκεκτομή γίνεται, από οπή (τρύπα) του δέρματος περίπου ενός εκατοστού με τοπική ως επί το πλείστον αναισθησία σε συνδυασμό με νευροληπτοαναλγησία(μέθη) ειδικά για την διατρηματική προσπέλαση στο επίπεδο Ο4-Ο5 και άνωθεν αυτού της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, με χρήση ενδοσκοπίου και ελάχιστες κακώσεις στους ιστούς και εντάσσεται στην κατηγορία των διαδερμικών τεχνικών ενώ η μικροδισκεκτομή που είναι και πιο παλαιά τεχνική διενεργείται με γενική αναισθησία κατά κόρον, χρήση μικροσκοπίου και γίνεται από τομή του δέρματος της τάξης των 4-6 εκατοστών περίπου και με αποκολλήσεις μυών εκτομή συνδέσμων και οστών κατά περίπτωση, θεωρείται δε πιο τραυματική μέθοδος σε σχέση με την ενδοσκοπική δισκεκτομή. Στο δε επίπεδο Ο5-Ι1 ανάλογα με την τεχνική μπορεί να διενεργηθεί με γενική αναισθησία διαπεταλιακή προσπέλαση ή με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη) διατρηματική προσπέλαση.

3.Τί είναι το ενδοσκόπιο σπονδυλικής στήλης;
Είναι όπως το αρθροσκόπιο και το λαπαροσκόπιο ένα εργαλείο το οποίο έχει δικό του φωτισμό, κάμερα και μεταφέρει την εικόνα σε ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης μέσα στο χειρουργείο.

4.Τί είναι διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή;
Είναι η αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου με την βοήθεια του ενδοσκοπίου από μία τομή μισού εκατοστού με τοπική αναισθησία ως επί το πλείστον.

5.Τί είναι ενδοσκοπική τρηματοπλαστική;
Είναι η διεύρυνση, το άνοιγμα του τρήματος δηλαδή της τρύπας από την οποία βγαίνει το νεύρο το οποίο είναι πιεσμένο στην σπονδυλική στήλη και γίνεται καλά ο πόνος του ποδιού.

6.Πότε διενεργείται η τρηματοπλαστική;
Στις περιπτώσεις που ένα από όλα τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης είναι πιεσμένο από το κόκαλο μέσα στο τρήμα και πονάει το πόδι.

7.Τί είναι ενδοσκοπική αποσυμπίεση;
Είναι η αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης σε περιπτώσεις στένωσης με την βοήθεια του ενδοσκοπίου.

8.Πότε διενεργείται η ενδοσκοπική αποσυμπίεση;
Στις περιπτώσεις που έχουμε πόνο στην μέση και πόνο σε ένα ή και στα 2 πόδια ή ακόμα και διαλείπουσα χωλότητα δηλαδή όταν προοδευτικά μειώνεται λόγω του πόνου η απόσταση που μπορεί να περπατήσει ο ασθενής.

ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.