Την μεγαλύτερη καινοτομία στον τομέα της σπονδυλικής στήλης αποτελεί αναφισβήτητα η ενδοσκοπική χειρουργική, η οποία παγκοσμίως εφαρμόζεται σε όλο και περισσότερα κέντρα και από το 2010 μέχρι και σήμερα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα από την ομάδα μας (MISS), η οποία έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπική τρηματεκτομή, ενδοσκοπική ριζοτομή, ενδοσκοπική αποσυμπίεση) στη χώρα μας, μετά την εκπαίδευση από τον πρωτεργάτη της μεθόδου αμερικανό χειρουργό σπονδυλικής στήλης, Anthony Young τ. πρόεδρο της παγκόσμιας ενδοσκοπικής εταιρίας σπονδυλικής στήλης στο Phoenix της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, την εκπαίδευση υπό τον Έλληνα καθηγητή Γοδόλια και τον ενδοσκόπο Sebastian Ruetten σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ενδοσκοπικής χειρουργικής του κόσμου στο νοσοκομείο St. Anna στο Herne της Γερμανίας, την εκπαίδευση υπό τον νευροχειρουργό Sang-Ho Lee πρόεδρο του Wooridul Hospital Group και πρόεδρο της ISMISS (Διεθνής Κοινότητα Μικροεπεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης) στο εξειδικευμένο κέντρο ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης Wooridul στη Σεούλ και τέλος την εκπαίδευση υπό τον ολλανδό ορθοπαιδικό - ενδοσκόπο Menno Iprenburg στο νοσοκομείο Veenhuizen της Ολλανδίας και τον γερμανό ορθοπαιδικό - ενδοσκόπο Ralf Wagner στο University Medical Center of the Johannes Gutenberg - University Mainz της Γερμανίας στο σύστημα TESSYS. Πρόκειται για μέθοδο που εκτελείται με την βοήθεια ειδικής κάμερας, του ενδοσκοπίου που εισάγεται στην πάσχουσα περιοχή μέσω μικρής τομής του δέρματος, επιτρέποντας μεγάλη ποικιλία επεμβάσεων.

Οι εφαρμογές της μεθόδου είναι πάρα πολλές, όπως η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η δισκοπάθεια, η πλάγια στένωση, η στένωση του τρήματος, ο πόνος της αστάθειας, ο πόνος της κύφωσης, και γενικότερα σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, που σαν γενεσιουργό αίτιο έχουν τη βλάβη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου αποτελούν η εκτέλεση της υπό τοπική αναισθησία, η ελάχιστη κάκωση των ιστών, η απούσια μετάγγισης με αποτέλεσμα την ταχύτατη αποκατάσταση.

Συγκεκριμένα ο ασθενής χειρουργείται, υπό τοπική αναισθησία και σε συνεχή επικοινωνία με το χειρουργό, γεγονός που εκμηδενίζει την πιθανότητα κάκωσης των νεύρων, που αποτελούσε την σοβαρότερη επιπλοκή παλαιότερων τεχνικών. Λόγω της πολύ μικρής τομής, των ελάχιστων κακώσεων των μαλακών μορίων και της μη λήψης αναισθησίας, ο ασθενής δεν χρήζει νοσηλείας και παίρνει εξιτήριο 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς είναι σε θέση να σηκωθούν και να βαδίσουν άμεσα μετεγχειρητικά, ενώ τα συμπτώματά τους υποχωρούν επίσης άμεσα. Είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες και μπορούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αρχίσουν και αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, λόγω της μη χρήσης εμφυτευμάτων και του μηδενικού χρόνου νοσηλείας, το κόστος της επέμβασης είναι περιορισμένο, τόσο για τον ασθενή όσο και για τα ταμεία. Η απλότητα και η ασφάλεια που προσφέρει η ενδοσκοπική χειρουργική έχει περιορίσει παγκοσμίως τις ενδείξεις της ανοικτής χειρουργικής καθώς και τις ενδείξεις της σπονδυλοδεσίας.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα. Με τις καινοτόμες τεχνικές (διατρηματική δισκοπλαστική (discogel), ενδοσκοπική δισκεκτομή, διαδερμική σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική- ελαστοπλαστική) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων, και σε αρκετές χωρίς επέμβαση με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (disco gel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mass tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.