Η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) εφαρμόζεται από την ομάδα μας Μπενάρδος – MISS τα τελευταία χρόνια στις περιπτώσεις δισκοπάθειας της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που προκαλεί οσφυοϊσχιαλγία. Είναι μια παραλλαγή της προσπέλασης της δισκοπλαστικής (discogel), η ομάδα μας πρωτοστάτησε προ 12 ετών στην καθιέρωση της δισκοπλαστικής με discogel στην Ελλάδα η οποία ξεκίνησε στην Γαλλία.

Η τεχνική αυτή, δηλαδή η διατρηματική δισκοπλαστική, όπως το λέει και η λέξη είναι μια δισκοπλαστική που διενεργείται δια του τρήματος της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή από την τρύπα (τρήμα) που σχηματίζεται εκατέρωθεν των σπονδύλων δίνοντας μας την δυνατότητα να προσεγγίσουμε και την κήλη και να διενεργήσουμε την έκχυση του discogel και εντός αυτής, εκτός απ' τον πηκτοειδή πυρήνα, γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια προσέγγισης της κήλης ένα θα μπορούσαμε να πούμε τρόπον τινά κυνήγι της κήλης Hernia Hunting κατά την αγγλικήν.

Ειδικά στις περιπτώσεις με μεγάλες κήλες η διατρηματική δισκοπλαστική έχει βοηθήσει αρκετούς ασθενείς να λύσουν το πρόβλημά τους (οσφυοϊσχιαλγία) και να αποφύγουν ακόμα και παράλυση. Είναι μια τεχνική δισκοπλαστικής με παραλλαγή της προσπέλασης (δια του τρήματος, εξού και διατρηματική), η οποία τροφοδοτεί εκχύει το υγρό στην περιοχή της κήλης και με περιστροφή της βελόνας και προς την περιοχή του πηκτοειδούς πυρήνα διενεργώντας έτσι και κλασική δισκοπλαστική ταυτόχρονα χωρίς να χρειαστεί τις πιο πολλές φορές να αλλάξει η προσπέλαση για διενέργεια κλασικής, αναίμακτα με τοπική αναισθησία και εξιτήριο σε 2-3 ώρες.

Η σπονδυλική στήλη και οι παθήσεις αυτής: δισκοκήλη, στένωση, οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδύλων κλπ., οι οποίες παθήσεις προκαλούν τα συμπτώματα της οσφυαλγίας, ισχιαλγίας κλπ., αποτελούν πια αντικείμενο ενασχόλησης διαφόρων ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα ορθοπαιδικής, νευροχειρουργικής, φυσιατρικής, αναισθησιολογίας (ιατρείο πόνου), ακτινολογίας (επεμβατική ακτινολογία προς αντιμετώπιση πόνου) που η κάθε μία ειδικότητα προσπαθεί από την πλευρά της και στο μέτρο που της επιτρέπει η ειδίκευση-εκπαίδευση της να επιλύσει τα προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτό το τμήμα του σκελετού του ανθρωπίνου σώματος που αποτελεί και τον κύριο άξονα ο οποίος στηρίζει το ανθρώπινο σώμα.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.