Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, στένωση κλπ.) που προκαλούν ως επί το πλείστον οσφυαλγία, ισχιαλγία (πόνος στο πόδι), οσφυοϊσχιαλγία, μηραλγία, αυχεναλγία και ραχιαλγία είναι η ανάπτυξη της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) 10ος χρόνος - 1664 επεμβάσεις.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Μπενάρδος Νικόλαος με τη δημιουργία της MISS πρωτοστάτησε στην καθιέρωση στην Ελλάδα, των διαδερμικών σποδυλεσιών (XLIF, AXIALIF), της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης, της δισκοπλαστικής και δημιούργησε τη νέα τεχνική δισκοπλαστικής την: διατρηματική δισκοπλαστική (Hernia Hunting) για μεγάλες κήλες
καθιστώντας έτσι τις επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης χειρουργεία ημέρας (Day surgeries, Walk in - Walk out procedures), με τοπική αναισθησία και στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς να χρειαστεί να διενεργηθεί χειρουργείο (διατρηματική δισκοπλαστική αποφυγή χειρουργείου).

Οι σύγχρονες τεχνικές (δισκοπλαστική, discogel, ενδοσκοπική χειρουργική, ενδοσκοπική δισκεκτομή, ελαστοπλαστική, μικροεπεμβατικές σπονδυλοδεσίες, ρομποτική σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική κ.α.) επιτρέπουν την εκτέλεση επεμβάσεων από πολύ μικρές τομές χωρίς κακώσεις στους μυς και τους ευαίσθητους ιστούς είτε με τη χρήση του ενδοσκοπίου είτε μέσω ειδικών στενών σωλήνων που εισάγονται με ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Η φιλοσοφία που ακολουθούμε είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση. Όπου είναι δυνατό, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε λιγότερο παρεμβατικές τεχνικές για να αποφευχθεί η σπονδυλοδεσία. Εδώ βρίσκει την κυριότερη εφαρμογή της η ενδοσκοπική χειρουργική όπου καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση περισσότερων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με τοπική αναισθησία και μέσω μικρής τομής του δέρματος με την βοήθεια του ενδοσκοπίου. Τα τελευταία δε χρόνια με τη βοήθεια της κλασικής και διατρηματικής δισκοπλαστικής, η αποφυγή χειρουργείου έχει επιτευχθεί ακόμα και σε περιπτώσεις που ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας ήταν επιβεβλημένο.

Στις περιπτώσεις που η σπονδυλοδεσία είναι αναπόφευκτη, χρησιμοποιούμε τις λιγότερο τραυματικές τεχνικές, όπως είναι η αναίμακτη κλειστή διαδερμική σπονδυλοδεσία που διενεργείται από πολύ μικρές οπές (τρύπες) του δέρματος, αναίμακτα χωρίς μετάγγιση μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και όταν η κλασική «ανοικτή» σπονδυλοδεσία είναι τεχνικά επιτυχημένη, ο ασθενής μπορεί να συνεχίζει να έχει προβλήματα όπως παραμονή του πόνου στη μέση, ελάττωση της δύναμης των μυών της ράχης και αίσθημα κόπωσης ή βάρους στη μέση μετά από κάποια δραστηριότητα. Η αιτία έχει ονομαστεί «νόσος της σπονδυλοδεσίας» και οφείλεται κυρίως στην κάκωση των μυών της πλάτης κατά την χειρουργική επέμβαση. Αποφεύγοντας τις εκτεταμένες τομές, τις αποκολλήσεις των μυών από την σπονδυλική στήλη και την καταστροφή των αγγείων και των νεύρων που τους τροφοδοτούν, μπορούμε να προλάβουμε αυτό το πρόβλημα.

Οι μικρότερες τομές και οι λιγότερες κακώσεις στους ιστούς ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο και την απώλεια αίματος και εκμηδενίζουν την ανάγκη μετάγγισης. Προσφέρουν ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο (μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 3 ώρες για την ενδοσκοπική χειρουργική και 30 ώρες για την σπονδυλοδεσία της σπονδυλικής στήλης), ταχύτερη ανάρρωση και ανώτερο κοσμητικό αποτέλεσμα από πλευράς ουλής.

Με τη βοήθεια της δισκοπλαστικής (έγχυση ενδοδισκικού gel) και της ενδοσκοπικής χειρουργικής οι επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και μηδενική απαίτηση αίματος – μετάγγιση, χωρίς νοσηλεία. Οι δε διαδερμικές σπονδυλοδεσίες (XLIF-AXIALIF) πραγματοποιούνται με γενική αναισθησία, μηδενική απαίτηση αίματος και 30 ώρες νοσηλείας, ενώ στις διατρηματικές διαδερμικές σπονδυλοδεσίες (TLIF) ο χρόνος νοσηλείας κατά περίπτωση κυμαίνεται από αυθημερόν έξοδο έως 60 ώρες.

Στα 9 χρόνια λειτουργίας της MISS (από την 1η ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα έως σήμερα) αντιμετώπισαμε στην Αθήνα περίπου 1600 περιπτώσεις μικροεπεμβατικής και κλασικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Όλα αυτά με την εκπαίδευση και την καθοδήγηση του καθηγητή Χατζηπαύλου, που είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες καινοτομίες στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης που καθιερώθηκαν στη χώρα μας. Θεωρούμε ότι όλοι μαζί πρέπει να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή Χατζηπαύλου, ο οποίος έχει ανοίξει δρόμους εκπαίδευσης σε Έλληνες αλλά και ξένους γιατρούς από τον ίδιο και συνεργάτες του και παλιούς μαθητές του σε όλα τα μέρη της γης. Είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε οτιδήποτε καινούργιο υπάρχει στον τομέα της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης και να το καθιερώσουμε στη χώρα μας.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα. Με τις καινοτόμες τεχνικές (διατρηματική δισκοπλαστική (discogel), ενδοσκοπική δισκεκτομή, διαδερμική σπονδυλοδεσία, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική- ελαστοπλαστική) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων, και σε αρκετές χωρίς επέμβαση με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (disco gel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mass tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.