Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) στην Ελλάδα, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής (2009 1η ενδοσκοπική δισκεκτομή ομάδος Μπενάρδος - MISS) και με την Δισκοπλαστική (discogel) την αποφυγή χειρουργείου στις περισσότερες των περιπτώσεων


ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η κυφοπλαστική είναι μια αναίμακτη χειρουργική διαδερμική (από μικρή τομή δηλαδή, περίπου ενός εκατοστού) τεχνική θεραπείας καταγμάτων σπονδυλικής στήλης ως επί το πλείστον οστεοπορωτικών, αλλά και άλλων καταγμάτων υπό προϋποθέσεις, όπως είναι κατάγματα από ατυχήματα. Επίσης με την κυφοπλαστική μπορούν να αντιμετωπισθούν και πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί όγκοι σπονδυλικής στήλης. Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MISS: μικροεπεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) που επιτρέπει στον εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης, από μια τομή περίπου ενός εκατοστού αναίμακτα να επιδιορθώσει τον σπασμένο - καθισμένο σπόνδυλο εύκολα με ασφάλεια χωρίς να ανοίξει την σπονδυλική στήλη και χωρίς να τοποθετήσει βίδες, δηλαδή να διενεργήσει σπονδυλοδεσία. Έτσι ο ασθενής έχει άμεσα μεγάλη ανακούφιση από τον πόνο και ταχεία επάνοδο στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδύλων αφορούν ως επί το πλείστον γυναίκες και σε μικρότερο βαθμό άντρες και οφείλονται στην διαταραχή μεταβολισμού του ασβεστίου με αποτέλεσμα οι σπόνδυλοι να χάνουν την ελαστικότητά τους και την ικανότητα να απορροφούν δυνάμεις με αποτέλεσμα να υφίστανται τα γνωστά σε όλους οστεοπορωτικά κατάγματα. Τα κατάγματα αυτά λέγονται επίσης και αυτόματα κατάγματα διότι παρουσιάζονται ξαφνικά χωρίς την άσκηση μεγάλων δυνάμεων όπως είναι π.χ. πτώσεις ή ατυχήματα τροχαία.

Είναι γνωστό και σύνηθες το φαινόμενο της νοικοκυράς που τραβάει ένα χαλί ή σκύβει να βάλει το ταψί στο φούρνο της κουζίνας και βιώνει έναν αιφνίδιο οξύ πόνο στην οσφύ (μέση) ή στη θωρακική μοίρα (ράχη) και από τον ακτινολογικό έλεγχο στη συνέχεια ταυτοποιείται το κάταγμα. Καλό είναι το κάταγμα να αντιμετωπιστεί άμεσα με κυφοπλαστική αφού τηρεί τις προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω καθίζηση η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε χειρουργείο σπονδυλοδεσίας και σε κάποιες περιπτώσεις και ανοιχτής χειρουργικής αποσυμπίεσης.

Πως διενεργείται η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική διενεργείται στην αίθουσα του χειρουργείου με γενική αναισθησία και σε κάποιες περιπτώσεις και με "μέθη"( νευροληπτοαναλγησία). Γίνεται πάντα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (C-ARM) με ειδικά μικρoεργαλεία δια του αυχένα του σπονδύλου τα οποία εισχωρούν στο σώμα αυτού (του σπονδύλου) και επιτρέπουν την είσοδο ειδικού μπαλονιού το οποίο εκπτύσσεται (φουσκώνει), δημιουργώντας μία κοιλότητα μέσα στον σπόνδυλο και παράλληλα ανορθώνοντας τον ξανά δίνοντάς του το αρχικό του σχήμα πριν την καθίζηση. Στη συνέχεια τοποθετείται μέσα στην κοιλότητα ειδικό ιατρικό τσιμέντο το οποίο άμεσα στερεοποιείται φτιάχνοντας έτσι ένα σκληρό ισχυρό και ανώδυνο πάλι σπόνδυλο έτοιμο να δεχτεί φορτία (βάρος) και επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει ανώδυνα στις δραστηριότητές του. Η όλη διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 20-30 λεπτά για κάθε σπόνδυλο σε ένα πεπειραμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης.

Πότε εξέρχεται από το νοσοκομείο ο ασθενής και πότε επανέρχεται στις καθημερινές δραστηριότητες;
Ο ασθενής δύναται να εξέλθει την επόμενη ημέρα, είναι δηλαδή θεραπεία 24ώρου. Στις δε καθημερινές δραστηριότητες επανέρχεται άμεσα. Φεύγει βαδίζοντας από το νοσοκομείο και μπορεί να εργαστεί ακόμα και την επόμενη ημέρα αν η εργασία του είναι καθιστική δηλαδή δουλειά γραφείου. Αν εκτελεί σωματική εργασία καλό είναι να την αποφύγει όπως και την άρση βάρους για περίοδο 3-5 εβδομάδων.

Περιστατικό μας διαδερμικής - αναίμακτης κυφοπλαστικής (κατάγματος Ο1 σπονδύλου) - Εξιτήριο σε 24 ώρες.
Δείτε περισσότερα εδώ: https://nikolaosbenardos.com/diadermiki-kifoplastiki.html

Θεραπεία όγκων σπονδυλικής στήλης με κυφοπλαστική:
Η κυφοπλαστική είναι πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση όγκων σπονδυλικής στήλης. Με την κυφοπλαστική επιτυγχάνουμε δύο στόχους: Πρώτον, την επιδιόρθωση του σπονδύλου που έχει διαβρωθεί (διηθηθεί) από τον όγκο και την αποφυγή περαιτέρω καταστροφής του και καθίζησης ή διάλυσης αυτού. Και δεύτερον, με τα ειδικά μικροεργαλεία γίνεται λήψη τεμαχιδίων (κομματιών) του σπονδύλου που έχει την βλάβη ώστε να πραγματοποιηθεί βιοψία που είναι και η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος διάγνωσης των όγκων ώστε να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία του συνολικού προβλήματος.

Είναι ασφαλής μέθοδος η κυφοπλαστική;
Η κυφοπλαστική είναι μια ασφαλής μικροεπεμβατική μέθοδος χειρουργικής σπονδυλικής στήλης υπό προϋποθέσεις. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός χειρουργείου, δηλαδή ειδικό τραπέζι χειρουργείου για χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης που πραγματοποιούνται υπό ακτινοσκόπηση και κατάλληλο ακτινοσκοπικό μηχάνημα (C-ARM), ειδικό σετ μικροεργαλείων κυφοπλαστικής και φυσικά εμπειρία από τον χειρουργό σπονδυλικής στήλης στην τεχνική της κυφοπλαστικής και κατάλληλη επιλογή του περιστατικού.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ SET UP (ΣΤΗΣΙΜΟ) - Κατάλληλος εξειδικευμένος εξοπλισμός
Ειδική χειρουργική τράπεζα για χειρουργεία σπονδυλικής στήλης με έκκεντρη στήριξη που επιτρέπει την ακτινοσκόπηση όλης της σπονδυλικής στήλης από ακτινοσκοπικό μηχάνημα με C βραχίονα (C-ARM).


Παρόλα αυτά όπως όλες οι επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης όπως εξάλλου και όλες οι επεμβάσεις της χειρουργικής γενικότερα έχουν τα ποσοστά επικινδυνότητας που στη δικιά μας περίπτωση περιλαμβάνουν σε άλλοτε άλλο βαθμό φλεγμονές κακώσεις νευρικού ιστού (πάρεση παράλυση), διαφυγή υλικού,αιματώματα ακόμα μέχρι και θάνατο

Γιατί ονομάζεται κυφοπλαστική;
Η ονομασία προέρχεται από την διόρθωση με τη χρήση της κυφοπλαστικής, της κυφωτικής παραμόρφωσης την οποία έχει υποστεί ο σπόνδυλος και δευτερευόντως και την διόρθωση σε κάποιο βαθμό της κυφωτικής παραμόρφωσης την οποία έχει υποστεί η αντίστοιχη μοίρα (τμήμα) της σπονδυλικής στήλης και η οποία παραμόρφωση οφείλεται στον κατεαγότα (σπασμένο) σπόνδυλο.

Ενδιαφέρον περιστατικό μας οστεοπόρωσης ανδρός 49 ετών που παρουσίασε πολλαπλά οστεοπορωτικά κατάγματα θωρακικής και οσφυικής μοίρας με έντονη οσφυαλγία (πόνο στη μέση) και ραχιαλγία που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με τέσσερις (4) διαδερμικές αναίμακτες κυφοπλαστικές στην οσφυική μοίρα και σπονδυλοπλαστική στη θωρακική μοίρα.

Οι οβελιαίες κατά STIR ακολουθίες (τεχνική καταστολής του λιπώδους ιστού του σώματος του σπονδύλου FS: fat supression) της οσφυικής και της θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης κατέδειξαν αφενός μεν τα κατάγματα αφεταίρου δε το οίδημα των σπονδυλικών σωμάτων που υποδηλώνει την πρόσφατη δημιουργία αυτών (των καταγμάτων) και επιτρέπει και ταυτόχρονα επιβάλλει την αντιμετώπισή τους με κυφοπλαστική.

MRI ΟΜΣΣ, MRI ΘΜΣΣ οβελιαίες κατά STIR ακολουθίες

Μετεγχειρητικές απλές ακτινογραφίες που καταδεικνύουν τις κυφοπλαστικές στους Ο4, Ο3, Ο1, Θ12 σπονδύλους και την σπονδυλοπλαστική στον Θ6 σπόνδυλο. Με λευκό χρώμα απεικονίζεται το ακρυλικό τσιμέντο στα σώματα των σπονδύλων.

ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο, η διαδερμική σπονδυλοδεσία (Axia lif, Mas-tlif, Xlif) επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο.