1.Τί σχέση έχει η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή με την μικροδισκεκτομή;
Η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή δεν έχει καμία σχέση ως τεχνική με τη μικροδισκεκτομή΄ εκτός του ότι είναι και οι δύο δισκεκτομές. Η μεν πρώτη, δηλαδή η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή γίνεται με τη χρήση ενδοσκοπίου, η δε δεύτερη δηλαδή η μικροδισκεκτομή γίνεται με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου κατά κανόνα. Επίσης η ενδοσκοπική δισκεκτομή διενεργείται με τοπική αναισθησία και μέθη ως επί το πλείστον ενώ η μικροδισκεκτομή με γενική αναισθησία.

2.Η διαδερμική δισκεκτομή γιατί λέγεται και διατρηματική δισκεκτομή;
Η διαδερμική δισκεκτομή λέγεται και διατρηματική όταν διενεργείται διά του τμήματος της σπονδυλικής στήλης δηλαδή πλαγίως σε σχέση με την κλασική δισκεκτομή ή την μικροδισκεκτομή που διενεργούνται οπισθίως.

3.Ποιο είναι το πλεονέκτημα της διατρηματικής δισκεκτομής σε σχέση με την κλασική δισκεκτομή αναφορικά με τον τρόπο προσπέλασης;
Στην διατρηματική δισκεκτομή δεν καταστρέφονται σύνδεσμοι μυς και οστικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης προκειμένου να αφαιρεθεί η δισκοκήλη, σε αντίθεση με την κλασική δισκεκτομή, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μικρότερη πιθανότητα ο ασθενής που έχει υποβληθεί σε διατρηματικη δισκεκτομή να χρειάζεται στο μέλλον σπονδυλοδεσία σε σχέση με την κλασική δισκεκτομή.

4.Η διαδερμική διατρηματική δισκεκτομή υπερτερεί σε σχέση με τις άλλες (κλασική δισκεκτομή, μικροδισκεκτομή) σε περιπτώσεις επαναχειρουργείων;
Σαφώς υπερτερεί η διαδερμική διατρηματική δισκεκτομή σε σχέση με την κλασική ή την μικροδισκεκτομή διότι διενεργείται από άλλη οδό αποφεύγοντας έτσι τις συμφύσεις και πιθανούς τραυματισμούς νευρικών στοιχείων. Εννοούμε ότι όταν έχει προηγηθεί κλασική δισκεκτομή ή μικροδισκεκτομή και χρειάζεται επαναχειρουργείο δισκεκτομής υπερτερεί η διενέργειά του με διατρηματική προσπέλαση για τους λόγους που αναφέραμε.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.