1.Απαιτείται μετάγγιση κατά την ενδοσκοπική χειρουργική;
Όχι. Ο ασθενής δεν αιμορραγεί καθόλου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Είναι μέθοδος αναίμακτη γι'αυτό δεν χρειάζονται καθόλου φιάλες αίμα.

2.Πότε επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε ενδοσκοπική χειρουργική σπονδυλικής στήλης;
Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο συνήθως περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες (αυτοεξυπηρέτηση, βάδιση, μετακίνηση κλπ.), στην εργασία του ανάλογα το είδος αυτής μπορεί να επιστρέψει από άμεσα, καθιστικές εργασίες κλπ., έως 6 εβδομάδες για πιο βαριές υπό προϋποθέσεις.

3.Τι εξυπηρετεί στο να γίνεται μια επέμβαση ενδοσκοπικής χειρουργικής με τοπική αναισθησία-χωρίς νάρκωση;
Γίνεται για λόγους ασφαλείας του ασθενούς δεδομένου ότι ο ασθενής βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τον γιατρό και μικραίνει πιθανότητα τραυματισμού νευρικού ιστού (πάρεση, παράλυση κλπ.) στις περιπτώσεις όπου απαιτείται (διατρηματικές προσπελάσεις).

4.Πονάει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Ο ασθενής δεν αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο κατά τη διάρκεια της δισκεκτομής, μπορεί να αισθανθεί πόνο κατά τη διάρκεια εισόδου των εργαλείων δια του τρήματος ή να αισθανθεί πόνο όταν διενεργείται και τρηματοπλαστική (διεύρυνση του τρήματος) ταυτόχρονα ή σε περιπτώσεις που λόγω χρονιότητας ένα μεγάλο τμήμα αποσπασμένου δίσκου έχει δημιουργήσει συμφύσεις (κολλημένο) με το νεύρο. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο πόνος είναι ανεκτός από τον ασθενή διότι γίνεται επιπλέον διήθηση της περιοχής με τοπικό αναισθητικό και σε μερικές περιπτώσεις ο αναισθησιολόγος χορηγεί περισσότερη νευροληπτοαναλγησία (μέθη) προς ανακούφιση του ασθενούς.
ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
"Η ομάδα μας Μπενάρδος - MISS από το 2008 είναι από τους πρωτεργάτες στην καθιέρωση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (minimal invasive spine surgery) στην Ελλάδα και είναι από τις πρώτες ομάδες MISS που δημιουργήθηκαν στη χώρα.
Με τις καινοτόμες τεχνικές (ενδοσκοπική δισκεκτομή, ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη σπονδυλοδεσία) έχει καταστήσει τα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης υποθέσεις ημέρας (day cases), αναίμακτα, με τοπική αναισθησία και εξιτήριο ακόμα και την ίδια μέρα και άμεση επάνοδο στις ήπιες καθημερινές δραστηριότητες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σε αρκετές δε περιπτώσεις επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια - δισκοκήλη) χωρίς χειρουργείο με την κλασική και διατρηματική δισκοπλαστική (discogel). Στις δε περιπτώσεις που είναι επιβεβλημένο ένα μεγάλο ανοιχτό χειρουργείο σπονδυλοδεσίας, οι τεχνικές διαδερμικής σπονδυλοδεσίας (Axia lif, Xlif, διαδερμικοί κοχλίες) επιτρέπουν τη διενέργεια της επέμβασης διαδερμικά, αναίμακτα, από μικρές τομές, εξιτήριο ακόμα και την επόμενη μέρα και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες."

 

ΑΡΘΡΑ

*Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (EE) 2016/679 της 27ης Απριλίου 2016 γνωστοποιείται ότι για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων που εμφανίζονται στην παρούσα ιστοσελίδα υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες Ασθενών" έχει ληφθεί η έγγραφη συγκατάθεση αυτών.
*Η ιστοσελίδα αυτή είναι εναρμονισμένη με το G.D.P.R.
*Λόγω της πανδημίας κορωναϊού, ο συνοδός (ένας μόνο) του ασθενούς θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή rapid test 48ώρου για να εισέλθει στο ιατρείο (το μέτρο αυτό βάσει του καινούργιου ΦΕΚ που ισχύει από 24/07/2023 μέχρι 28/08/2023 δεν είναι πια σε ισχύ, όσον αφορά πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης ή rapid test). Το ιατρείο ακολουθεί πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται στο Φ.Ε.Κ.
*Ο ιστότοπος αυτός είναι ενημερωτικός περί θεμάτων ορθοπαιδικής κατά κύριο λόγο με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της σπονδυλικής στήλης.
*Απαγόρευεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου της ιστοσελίδας αυτής, χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη της.