1. Κατά την δισκεκτομή αφαιρείται όλος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;
Όχι αφαιρείται μόνο η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.

2. Πόσα είδη δισκεκτομής υπάρχουν;
α) Kλασική ανοιχτή δισκεκτομή
β) Mικροδισκεκτομή
γ) Eνδοσκοπική δισκεκτομή

3. Η δισκεκτομή συνδυάζεται και με άλλες χειρουργικές τεχνικές και ποιές είναι αυτές;
Η δισκεκτομή τις πιο πολλές φορές συνδυάζεται με τις παρακάτω τεχνικές:
α) Οσφυϊκή πεταλεκτομή
β) Οσφυϊκή τρηματεκτομή
γ) Οσφυϊκή σπονδυλοδεσία
δ) Πρόσθια αυχενική σπονδυλοδεσία
ε) Θωρακική σπονδυλοδεσία

4. Ποιές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με δισκεκτομή;
α) Ισχιαλγία (πόνος στο πόδι)
β) Βραχιαλγία (πόνος στο χέρι)
γ) Πτώση ποδός (drop foot)
δ) Παραπάρεση
ε) Ιππουριδική συνδρομή
στ) Τετραπάρεση (δισκεκτομή κήλης στον αυχένα)

5. Κλασική δισκεκτομή τί ονομάζεται και πως διενεργείται;
Είναι η τυπική ανοιχτή δισκεκτομή (για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) η οποία διενεργείται με άνοιγμα της σπονδυλικής στήλης με τομή περίπου 6-8 εκατοστά, αποκόλληση παρα σπονδυλικών μυών, και αρκετές φορές συνοδεύεται με οσφυϊκή πεταλεκτομή (αυτά στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) συνήθως απαιτεί μετάγγιση μίας μονάδος αίματος και απαιτεί γενική αναισθησία.

6. Μικροδισκεκτομή τί ονομάζεται και πως διενεργείται;
Μικροδισκεκτομή είναι η δισκεκτομή που διενεργείται με τη χρήση ηλεκτρικού μικροσκοπίου. Η μικροδισκεκτομή γίνεται από μικρή τομή τού δέρματος 3-5 εκατοστά, μικρότερες αποκολλήσεις μυών, συνήθως δεν χρειάζεται να διενεργηθεί οσφυϊκή πεταλεκτομή, γίνεται χωρίς μετάγγιση και απαιτεί γενική αναισθησία κατά κανόνα.

7. Ενδοσκοπική δισκεκτομή τί ονομάζεται και πώς διενεργείται;
Ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι η δισκεκτομή που διενεργείται με τη χρήση του ενδοσκοπίου, είναι η τελευταία εξέλιξη στον τομέα της χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Διενεργείται από πολύ μικρή τομή του δέρματος περίπου ενός εκατοστού. Είναι τελείως ατραυματική, δεν αποκολλούνται μυς, δεν γίνονται καταστροφές σε συνδέσμους ή οστά τις σπονδυλικής στήλης πχ οσφυϊκή πεταλεκτομή), δεν απαιτεί καθόλου μετάγγιση, διενεργείται με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη) ως επί το πλείστον και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες.

8. Διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) τί ονομάζεται και πώς διενεργείται;
Η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) είναι μια τεχνική έγχυσης δια του τρήματος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (μέση) ενός ειδικού υγρού το οποίο δημιουργεί τέτοιες αλλαγές στον μεσοσπονδύλιο δίσκο με αποτέλεσμα να επέρχεται συρρίκνωση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και να σταματάει η πίεση στα νεύρα και κατ' επέκταση η ισχιαλγία (πόνος στο πόδι) κλπ. Διενεργείται με λεπτή μακριά βελόνα υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση (c-arm), με τοπική αναισθησία στην αίθουσα του χειρουργείου και ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο μετά από δύο ώρες.

9. Η διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) είναι δισκεκτομή;
Όχι, το αποτέλεσμά της, όταν δηλαδή επιτυγχάνεται η συρρίκνωση της δισκοκήλης, ισοδυναμεί με μια επιτυχημένη δισκεκτομή.
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική