Η δισκεκτομή είναι μια από τις σπουδαιότερες χειρουργικές τεχνικές στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να λάβει χώρα και στις τρεις μοίρες (περιοχές) της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), στην αυχενική μοίρα (αυχένας) και στη θωρακική μοίρα (ράχη). Όπως το λέει και η λέξη δισκεκτομή (εκτομή, δηλαδή βγάλσιμο του δίσκου) είναι η αφαίρεση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου είτε στη μέση (κήλη στη μέση) είτε στον αυχένα (κήλη στον αυχένα) είτε στη ράχη (θωρακική δισκοκήλη).

Η δισκεκτομή όπως προαναφέραμε αφορά την εκτομή της δισκοκήλης (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) και όχι ασφαλώς την αφαίρεση όλου του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η δισκεκτομή μπορεί να συνδυαστεί με πεταλεκτομή, με τρηματεκτομή και με σπονδυλοδεσία ανάλογα την περίσταση.

Η δισκεκτομή διενεργείται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ασκεί πίεση στον νευρικό ιστό (νωτιαίο μυελό, νευρική ρίζα, ιππουρίδα κλπ) και προκαλεί συμπτώματα και κλινικά σημεία όπως ισχιαλγία (πόνος στο πόδι), βραχιαλγία (πόνο στο χέρι), πάρεση ή και παράλυση κλπ.

Η δισκεκτομή διενεργείται με διάφορους τρόπους και τεχνικές από κλασική ανοιχτή δισκεκτομή μέχρι ενδοσκοπική δισκεκτομή και τελευταία με διατρηματική δισκοπλαστική (discogel) κατά την οποία πραγματοποιείται συρρίκνωση της δισκοκήλης (έμμεση δισκεκτομή τρόπον τινά) με αποτέλεσμα άρση της πίεσης.

Η δισκεκτομή όπως προαναφέραμε είναι από τις βασικότερες χειρουργικές τεχνικές της σπονδυλικής στήλης, η πρώτη διενεργήθη το 1906 και πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο στην Αμερική 300.000 δισκεκτομές το χρόνο.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική