Το χειρουργείο στη μέση είναι το συχνότερο χειρουργείο της σπονδυλικής στήλης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 450.000 χειρουργικές επεμβάσεις στη μέση στην Αμερική. Οι λόγοι που πραγματοποιείται ένα χειρουργείο στη μέση είναι πολλοί, άλλες φορές είναι επείγοντες όπως πχ ιππουριδική συνδρομή, πτώση άκρου ποδός (drop foot) και άλλες φορές γίνονται για να απαλλαχθεί ο ασθενής από πόνο, οσφυαλγία (πόνο στη μέση) ή ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) - μηραλγία. Την ένδειξη για την επέμβαση στη μέση θα την θέσει ο ειδικός είτε ορθοπαιδικός είτε νευροχειρουργός όπως και θα καθορίσει και το ποια τεχνική θα εφαρμόσει στο χειρουργείο στη μέση. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης το χειρουργείο στη μέση έχει καταστεί εύκολη υπόθεση με λίγο ή και καθόλου χρόνο νοσηλείας, αρκετές φορές με τοπική αναισθησία και μέθη και γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το χειρουργείο στη μέση γίνεται βασικά για δυο λόγους. Ο ένας λόγος είναι για να σταθεροποιηθεί η μη σταθερή οσφυϊκή μοίρα (μέση), εκεί δηλαδή που υπάρχει οσφυϊκή αστάθεια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει οσφυαλγία (πόνο στη μέση) και ο άλλος λόγος είναι για να απεγκλωβιστεί (αποσυμπιεστεί) νευρικός ιστός (ρίζα, ρίζες πχ ιππουρίδα) που είναι πιεσμένος και είτε εκδηλώνεται με ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) είτε με έντονο και διαρκές μούδιασμα (αιμωδία) είτε ακόμα και με παράλυση (πτώση ποδός: drop foot, ιππουριδική συνδρομή κλπ).

Έτσι έχουμε τις επεμβάσεις σταθεροποίησης, δηλαδή σπονδυλοδεσία είτε κλασική είναι αυτή είτε διαδερμική και τις επεμβάσεις αποσυμπίεσης, όπως:
- οσφυϊκή δισκεκτομή
- οσφυϊκή μικροδισκεκτομή
- ενδοσκοπική δισκεκτομή
- πεταλεκτομή
- τρηματεκτομή κλπ
Τις πιο πολλές φορές το χειρουργείο στη μέση είναι συνδυασμός των παραπάνω. Ο έμπειρος χειρουργός που ασχολείται με την σπονδυλική στήλη θα επιλέξει το είδος και τους συνδυασμούς των τεχνικών.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική