1. Αυχεναλγία: είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στην περιοχή του αυχένα (σβέρκος).

2. Oσφυαλγία (πόνος στη μέση): είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στην περιοχή της οσφύος (μέση).

3. Iσχιαλγία (πόνος στο πόδι): είναι ο πόνος που εκδηλώνεται στην διαδρομή του ισχιακού νεύρου δηλαδή γλουτός, οπίσθια επιφάνεια μηρού (μπούτι), γαστροκνημία(γάμπα), πέλμα(πατούσα).

4. Μηραλγία: πόνος που εκδηλώνεται στην διαδρομή του μηριαίου νεύρου δηλαδή πρόσθια επιφάνεια μηρού (μπούτι) και ορισμένες φορές και στη βουβωνική περιοχή (ελιά).

5. Πόνος στο χέρι ή βραχιαλγία: εδώ έχουμε πόνο στο ένα ή και στα δύο άνω άκρα (χέρια) που μπορεί να αρχίζει από την περιοχή του ώμου και να επεκτείνεται μέχρι τα δάχτυλα.

6. Οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου): όπως το λέει και η λέξη είναι κήλη του δίσκου μεταξύ των σπονδύλων που εμφανίζεται στην περιοχή της οσφύος (μέση) είναι δηλαδή κήλη στη μέση.

7. Αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου): αντίστοιχα είναι κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου που εμφανίζεται στην περιοχή της αυχενικής μοίρας (σβέρκος) αυχένας.

8. Θωρακική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου): κήλη που εμφανίζεται στους δίσκους της θωρακικής μοίρας

9. Στένωση σπονδυλικής στήλης: η κατάσταση εκείνη κατά την οποία λόγω εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης οι χώροι της σπονδυλικής στήλης γίνονται πιο μικροί δηλαδή στενεύουν εξ' ου και ο όρος στένωση.

10. Αυχενική στένωση: όταν η στένωση σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στον αυχένα.

11. Οσφυϊκή στένωση: όταν η στένωση σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στη περιοχή της οσφύος (μέση), στένωση στη μέση.

12. Aυχενική μυελοπάθεια: όταν λόγω πίεσης του νωτιαίου μυελού στην περιοχή του αυχένα ή λόγω άλλων καταστάσεων (πχ πολλαπλή σκλήρυνση) ο νωτιαίος μυελός πάσχει.

13. Αστάθεια σπονδυλικής στήλης: όταν λόγω εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται επώδυνες μικροκινήσεις (τις τάξης των χιλιοστών) που φυσιολογικά δεν υπάρχουν, δηλαδή η σπονδυλική στήλη έχει χάσει την σταθεροτητά της.

14. Οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση: όπως το λέει και η λέξη υπάρχει ολίσθηση (μετατόπιση) του ενός σπονδύλου σε σχέση με τον άλλο τα αιτία είναι ποικίλα (εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου, τραυματική η συγγενής σπονδυλόλυση κλπ) και συνήθως συνοδεύεται με οσφυϊκή στένωση (στένωση σπονδύλου) που μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή του νωτιαίου σωλήνα (στένωση σπονδυλικού σωλήνα) ή στην περιοχή του τρήματος (στένωση μεσοσπονδυλίου τρήματος) ή και των δύο μαζί και μπορεί να προκαλεί σχεδόν το σύνολο των συμπτωμάτων από οσφυαλγία (πόνο στη μέση), ισχιαλγία (πόνο στο πόδι) μέχρι ιππουριδική συνδρομή και παράλυση αν εξελιχθεί.

15. Αυχενική σπονδυλολίσθηση: αντίστοιχα ολίσθηση σπονδύλων στην περιοχή του αυχένα.

16. Σκολίωση της σπονδυλικής στήλης: είναι μια τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, μια στρέψη της δηλαδή (σκολιός: στρεβλός) που συνήθως είναι ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας) και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρά κορίτσια.

17. Κύφωση σπονδυλικής στήλης: εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή της θωρακικής μοίρας (ράχη) και εκδηλώνεται με αύξηση της φυσιολογικής γωνίωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που φυσιολογικά είναι περίπου 40 μοίρες. Τις πιο πολλές φορές οφείλεται σε οστεοχονδρίτιδα (νόσος Scheuermann) και αφορά πιο πολύ νέα αγόρια.

18. Διαταραχές ούρησης
ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
Ελληνικά English

 

ΑΡΘΡΑ

γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική