Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, στένωση κλπ.) που προκαλούν ως επί το πλείστον οσφυαλγία, ισχιαλγία, οσφυοϊσχιαλγία, μηραλγία, αυχεναλγία και ραχιαλγία είναι η ανάπτυξη της μικροεπεμβατικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης MISS (Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σπονδυλικής στήλης) 9ος χρόνος - 1500 επεμβάσεις.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Μπενάρδος Νικόλαος με τη δημιουργία της MISS πρωτοστάτησε στην καθιέρωση στην Ελλάδα, των διαδερμικών σποδυλεσιών (XLIF, AXIALIF), της ενδοσκοπικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης, της δισκοπλαστικής και δημιούργησε τη νέα τεχνική δισκοπλαστικής: την διατρηματική δισκοπλαστική (Hernia Hunting) για μεγάλες κήλες, καθιστώντας έτσι τις επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης χειρουργεία ημέρας (Day surgeries, Walk in - Walk out procedures).

Οι σύγχρονες τεχνικές (δισκοπλαστική, discogel, ενδοσκοπική χειρουργική, ενδοσκοπική δισκεκτομή, μικροεπεμβατικές σπονδυλοδεσίες, ρομποτική σπονδυλοδεσία, κυφοπλαστική κ.α.) επιτρέπουν την εκτέλεση επεμβάσεων από πολύ μικρές τομές χωρίς κακώσεις στους μυς και τους ευαίσθητους ιστούς είτε με τη χρήση του ενδοσκοπίου είτε μέσω ειδικών στενών σωλήνων που εισάγονται με ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Η φιλοσοφία που ακολουθούμε είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση. Όπου είναι δυνατό, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε λιγότερο παρεμβατικές τεχνικές για να αποφευχθεί η σπονδυλοδεσία. Έδω βρίσκει την κυριότερη εφαρμογή της η ενδοσκοπική χειρουργική όπου καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση περισσότερων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με τοπική αναισθησία και μέσω μικρής τομής του δέρματος με την βοήθεια του ενδοσκοπίου.

Στις περιπτώσεις που η σπονδυλοδεσία είναι αναπόφευκτη, χρησιμοποιούμε τις λιγότερο τραυματικές τεχνικές, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά της με τη χρήση του ρομπότ και των συστημάτων διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης. Το spine assist, ένα από τα πιο εξελιγμένα χειρουργικά ρομπότ εγγυάται την ακρίβεια στην τοποθέτηση των σπονδυλικών εμφυτευμάτων και μειώνει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και όταν η κλασική «ανοικτή» σπονδυλοδεσία είναι τεχνικά επιτυχημένη, ο ασθενής μπορεί να συνεχίζει να έχει προβλήματα όπως παραμονή του πόνου στη μέση, ελάττωση της δύναμης των μυών της ράχης και αίσθημα κόπωσης ή βάρους στη μέση μετά από κάποια δραστηριότητα. Η αιτία έχει ονομαστεί «νόσος της σπονδυλοδεσίας» και οφείλεται κυρίως στην κάκωση των μυών της πλάτης κατά την χειρουργική επέμβαση. Αποφεύγοντας τις εκτεταμένες τομές, τις αποκολλήσεις των μυών από την σπονδυλική στήλη και την καταστροφή των αγγείων και των νεύρων που τους τροφοδοτούν, μπορούμε να προλάβουμε αυτό το πρόβλημα.

Οι μικρότερες τομές και οι λιγότερες κακώσεις στους ιστούς ελαχιστοποιούν τον μετεγχειρητικό πόνο και την απώλεια αίματος και εκμηδενίζουν την ανάγκη μετάγγισης. Προσφέρουν ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο (μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 3 ώρες για την ενδοσκοπική χειρουργική και 30 ώρες για την σπονδυλοδεσία της σπονδυλικής στήλης), ταχύτερη ανάρρωση και ανώτερο κοσμητικό αποτέλεσμα από πλευράς ουλής.

Με τη βοήθεια της δισκοπλαστικής (έγχυση ενδοδισκικού gel) και της ενδοσκοπικής χειρουργικής οι επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και μηδενική απαίτηση αίματος – μετάγγιση, χωρίς νοσηλεία. Οι δε διαδερμικές σπονδυλοδεσίες (XLIF-AXIALIF) πραγματοποιούνται με γενική αναισθησία, μηδενική απαίτηση αίματος και 30 ώρες νοσηλείας, ενώ στις διατρηματικές διαδερμικές σπονδυλοδεσίες (TLIF) ο χρόνος νοσηλείας κατά περίπτωση κυμαίνεται από αυθημερόν έξοδο έως 60 ώρες.

Στα 9 χρόνια λειτουργίας της MISS (από την 1η ρομποτική διαδερμική σπονδυλοδεσία στην Ελλάδα έως σήμερα) αντιμετώπισαμε στην Αθήνα περίπου 1500 περιπτώσεις μικροεπεμβατικής και κλασικής χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Όλα αυτά με την εκπαίδευση και την καθοδήγηση του καθηγητή Χατζηπαύλου, που είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες καινοτομίες στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης που καθιερώθηκαν στη χώρα μας. Θεωρούμε ότι όλοι μαζί πρέπει να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή Χατζηπαύλου, ο οποίος έχει ανοίξει δρόμους εκπαίδευσης σε Έλληνες αλλά και ξένους γιατρούς από τον ίδιο και συνεργάτες του και παλιούς μαθητές του σε όλα τα μέρη της γης. Είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε οτιδήποτε καινούργιο υπάρχει στον τομέα της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης και να το καθιερώσουμε στη χώρα μας.

ΑΡΘΡΑ

Ελληνικά English Albanian Russian
γυναικολόγος αθήνα εξωσωματική